Verlies, Veerkracht, Voldoening

Auteur, Trainer, Spreker

Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach-75

Verlies is meer dan rouw alleen

Verlies van een dierbare heeft een veel grotere impact op je dan alleen pijn, gemis en verdriet. Het is meer dan het afhandelen van wat zaken, drie maanden intens verdrietig zijn en daarna met een positieve mindset naar de toekomst kijken. En vooral niet omkijken en daar verdrietig over mogen zijn, want dan zou je je rouw niet goed verwerkt hebben. Er zijn vaardigheden die helpend zijn en je veerkracht vergroten.

Impact van verlies

De impact van verlies raakt ons in alle aspecten van ons leven. Van je emoties tot je fysieke welzijn en het dagelijks leven. Je KERN wordt aangetast. De pijn, het gemis en het verdriet zijn slechts een deel van de impact van verlies. Dat beschrijft Herman de Mönnink heel mooi in zijn Verlieskunde-model.

Emoties bij rouw

Het verlies van een geliefde brengt een veelvoud aan emoties met zich mee die je kunnen overspoelen en overweldigen. Van intens verdriet en wanhoop tot woede, schuldgevoelens en soms zelfs opluchting. Zie dan maar eens overeind te blijven. Deze emotionele achtbaan kan heel uitputtend zijn en beïnvloedt je vermogen om helder te denken en normaal te blijven functioneren.

Regelzaken

Tijdens de hevigheid van alle emoties heb je veel zaken te regelen, waar je scherp en alert voor moet zijn. Denk maar aan: financiën, kun je wel of niet in je huis blijven wonen of moet het huis van een ouder leeggehaald worden? Wat moet er met de spullen gebeuren? Zijn er bankrekeningen, abonnementen? Wat had de overledene nog meer aan administratieve zaken? En juist op dat moment ben je vaak niet scherp en alert. De uitdaging is dan om overeind te blijven. Na deze eerste regelperiode begint pas het echte rouwwerk.

Fysieke en mentale klachten bij rouw

Naast de emotionele impact krijg je vaak ook fysieke klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn en weinig energie. Je slaapt slecht, raakt oververmoeid, je eetlust neemt af of juist toe. Je hebt geen fut om de dingen te doen die je eigenlijk moet doen. Je kunt je slecht concentreren. Dingen die je voorheen makkelijk afgingen, kosten nu ontzettend veel moeite. Het maakt je onzeker. Want je wilt het allemaal wel goed doen, maar hoe doe je dat dan?

Balanceren tussen je rouw en je dagelijks leven

Terwijl je worstelt met je verdriet en het gevoel hebt dat de wereld voor jou stilstaat, kan het aanvoelen alsof de wereld om je heen doorraast. Vooral als je je partner verliest en tegelijkertijd de zorg voor kinderen draagt, wordt de uitdaging nog groter. Terwijl je worstelt met je eigen verdriet, moet je tegelijkertijd ook veiligheid en stabiliteit voor je kinderen creëren. School, sportactiviteiten, huishoudelijke taken – het dagelijks leven van jou en je kinderen gaat gewoon door. Je moet balanceren tussen je rouw en je dagelijkse verplichtingen, waaronder werk.

Rouw en je werk

Na een verlies heb je misschien ook nog steeds een werkgever die zich afvraagt wat die van je kan of mag verwachten. Wees open naar je werkgever. Je werkgever kan je ondersteunen door te luisteren en begrip te tonen voor de volledige impact van verlies op je leven. Bespreek waar je tegenaan loopt. Dan kunnen er op constructieve wijze bij jou passende oplossingen gevonden worden. Bijvoorbeeld door tijdelijk flexibele werktijden te hanteren. Of door je takenpakket te bespreken en kijken welke taken nu wel of niet passend zijn om op te pakken. Want bij gebrek aan concentratie is het beter om geen nauwkeurige taken met deadlines uit te voeren. Bekijk waar je energie en interesse voor kan opbrengen. Taken die je wel goed uitvoert versterken je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Dit alles kan leiden tot uitputting. Het is belangrijk om je emotionele, mentale en fysieke uitdagingen serieus te nemen. Goede zelfzorg is hierbij van groot belang om overeind te blijven en het vol te houden. Zoek de juiste ondersteuning.

Rouw-vaardigheden

Het kan voelen alsof je overgeleverd bent aan de golven van een woeste zee. Weet dat je hier meer invloed hebt dan je nu misschien denkt te hebben. Zet vaardigheden in die je voorheen hebben geholpen bij moeilijke omstandigheden of ander tegenslag. Welke gedachten of overtuigingen heb je die wel of niet helpend zijn? Reik uit, vraag hulp.

Er is licht aan het einde van de tunnel

Verlies is meer dan alleen rouw. Allerlei aspecten van je leven staan te schudden op hun grondvesten. Ga stap voor stap te werk om weer rust en stabiliteit te creëren voor jezelf op emotioneel, mentaal en fysiek gebied en daarmee ook op je dagelijks leven. Heb er vertrouwen in dat je voldoende vaardigheden en veerkracht hebt of kunt ontwikkelen om weer het licht te zien aan het einde van de tunnel. Dat de rest van je leven ook nog de moeite waard is. Al weet je nu nog niet hoe.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, Veerkracht, Voldoening draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders