Betere begeleiding
Meer kennis van rouw leidt tot meer begrip en goede aandacht.
Voorkom uitval
De juiste aandacht geeft erkenning en daarmee rust en beter herstel.
25+ ervaring
In het bedrijfsleven, HR Manager en A&O-psychologe
Kennis en begrip over het rouwproces op de werkvloer
Bij het overlijden van een dierbare is de impact van verlies veel meer dan alleen leren omgaan met verdriet. Het is meer dan: wat zaken regelen, uithuilen en vervolgens met een positieve mindset naar de toekomst kijken. De impact van verlies wordt onderschat door onbekendheid en onwetendheid.
De impact van verlies is afhankelijk van de verliesimpact, verliescoping en verliessupport.
- Wist je dat je als werkgever of manager zowel een positieve als negatieve invloed op het rouwproces van je collega hebt?
- Wat zeg of doe je dan?
- Heb je al een rouwprotocol?

Echt begrip over rouw
Wanneer je beter begrijpt wat er in je rouwende collega omgaat en hoe het rouwproces verloopt dan pas kom je tot een helpend dialoog. Dan gaat het begeleiden en ondersteunen van een werknemer die rouwt natuurlijker en meer als vanzelf.
- Hoe ga je om met een collega die in rouw is?
- Wat kan en mag je van hem of haar verwachten?
- Goede begeleiding door HR en manager dragen bij aan het verkrijgen van rust en stabiliteit.
Voorkom onnodig uitval
Door onvoldoende kennis ontstaan onnodige pijnlijke situaties. Je werknemer voelt zich onbegrepen, niet gehoord of serieus genomen. Dat vertraagt het rouwproces.
- Voorkom onnodig stress
- Voorkom langdurig uitval of burnout
- Voorkom verstoorde arbeidsrelatie

Kom tot een echt dialoog
Met meer kennis over het rouwproces en echt begrip van wat er in je collega omgaat, komen jullie pas tot een echt dialoog. Dan ontstaan de maatwerk oplossingen die je collega pas echt ondersteunen in het rouwproces.
Een rouwprotocol is een goed begin. Maar daarmee ben je er nog niet. Een goed dialoog, maatwerk en flexibiliteit zijn ook nodig.
Ik gebruik het rouwCHAOS-model en mijn persoonlijke verhaal om inzicht te geven in waar je collega tegenaan loopt.
Kennis van de belangrijkste facetten van de eerste overlevingsfase, maar ook het leren accepteren-fase, helpen je collega om zijn of haar dagelijks leven en zichzelf te stabiliseren. Dan pakt je collega de draad van het leven veel beter op.
Het rouwCHAOS-model
Het rouwCHAOS-model in het kort:
- Overlevingsfase: Alle facetten van het dagelijks leven en de emoties staan te schudden op de grondvesten.
- Acceptatiefase: Leren omgaan met het verlies van de geliefde en alle confronterende aspecten ervan in het dagelijks leven.
- Opbouwfase: Een nieuw toekomst opbouwen zonder geliefde.
Rouwen en leven blijven naast elkaar bestaan. Rouw gaat naar de achtergrond en maakt zo ruimte voor de lichtpuntjes en uiteindelijk meer genieten. De ene keer is rouw meer op de voorgrond, de andere keer meer levensvreugde.

Voor HR, managers en collega's
Wil je echt een rouwende collega goed ondersteunen? Dan hoort iedereen binnen de organisatie meer kennis, inzicht en begrip te hebben over het rouwproces.
Medewerkers kijken vooral naar de HR-afdeling en managers hoe zij dat doen. De laatsten hebben hier dus een voorbeeldrol. Ze zijn in staat om deze kennis over te dragen aan andere collega’s.


Werkwijze
- Vrijblijvend gesprek
- Opmaak offerte
- Voorbespreking workshop of training
Ik help ook bij het opstellen van een rouwprotocol.
Wil je sparren over de mogelijkheden?
Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.