Lezingen, workshops, trainingen over hoe een collega in rouw te helpen

cover boek Survivalgids voor weduwen S

Betere begeleiding

Meer kennis van rouw leidt tot meer begrip en goede aandacht.

Voorkom onnodig uitval

De juiste aandacht geeft erkenning en daarmee rust en beter herstel.

25+ ervaring

In het bedrijfsleven, HR Manager en A&O-psychologe

Kennis en begrip over het rouwproces op de werkvloer

Bij het overlijden van een dierbare is de impact van verlies veel meer dan alleen leren omgaan met verdriet. Het is meer dan: wat zaken regelen, uithuilen en vervolgens met een positieve mindset naar de toekomst kijken. De impact van verlies wordt onderschat door onbekendheid en onwetendheid. 

De impact van verlies is afhankelijk van de verliesimpact, verliescoping en verliessupport.

arrit-van-Exel-trainer-spreker-coach-86

Echt begrip over rouw

Wanneer je beter begrijpt wat er in je rouwende collega omgaat en hoe het rouwproces verloopt dan pas kom je tot een helpend dialoog. Dan gaat het begeleiden en ondersteunen van een werknemer die rouwt natuurlijker en meer als vanzelf.

Voorkom onnodig uitval

Door onvoldoende kennis ontstaan onnodige pijnlijke situaties. Je werknemer voelt zich onbegrepen, niet gehoord of serieus genomen. Dat vertraagt het rouwproces. 

Kom tot een echt dialoog

Met meer kennis over het rouwproces en echt begrip van wat er in je collega omgaat, komen jullie pas tot een echt dialoog. Dan ontstaan de maatwerk oplossingen die je collega pas echt ondersteunen in het rouwproces.

Een rouwprotocol is een goed begin. Maar daarmee ben je er nog niet. Een goed dialoog, maatwerk en flexibiliteit zijn ook nodig.

Ik gebruik het rouwCHAOS-model en mijn persoonlijke verhaal om inzicht te geven in waar je collega tegenaan loopt. 

Kennis van de belangrijkste facetten van de eerste overlevingsfase, maar ook het leren accepteren-fase, helpen je collega om zijn of haar dagelijks leven en zichzelf te stabiliseren. Dan pakt je collega de draad van het leven veel beter op.

Het rouwCHAOS-model

Het rouwCHAOS-model in het kort:

Rouwen en leven blijven naast elkaar bestaan. Rouw gaat naar de achtergrond en maakt zo ruimte voor de lichtpuntjes en uiteindelijk meer genieten. De ene keer is rouw meer op de voorgrond, de andere keer meer levensvreugde.

In de media

logo-rtlnieuws
logo-volkskrant
logo-Op1
logo-AD

Voor HR, managers en collega's

Wil je echt een rouwende collega goed ondersteunen? Dan hoort iedereen binnen de organisatie meer kennis, inzicht en begrip te hebben over het rouwproces.

Medewerkers kijken vooral naar de HR-afdeling en managers hoe zij dat doen. De laatsten hebben hier dus een voorbeeldrol. Ze zijn in staat om deze kennis over te dragen aan andere collega’s.

 

Marrit van Exel-trainer-spreker-coach.148
Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach1-75

Werkwijze

Ik help ook bij het opstellen van een rouwprotocol.

Scroll naar top
Rouwen, leven en weer genieten draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches