Verlies, rouw en veerkracht

Online programma, Training & Coaching

rouw-zelfvertrouwen-veerkracht-marritvanexel

Hoe rouw je zelfvertrouwen en veerkracht aantasten (en hoe je het terug kunt krijgen)

Hoe rouw je zelfvertrouwen en veerkracht aantast

In het leven krijgen we allemaal te maken met tegenslagen en dat kan ervoor zorgen dat je je zelfvertrouwen en veerkracht verliest. Tegenslagen kunnen van klein tot groot en soms zelfs extreem zijn. Het verlies van iemand of iets dierbaars voelt alsof je knock-out bent geslagen. Het heeft een diepgaande impact op je gevoel van veiligheid en controle over je leven. Je ervaart acute of chronische stress met alle lichamelijke gevolgen die erbij komen kijken. Het leidt tot gevoelens van rouw, verdriet en soms zelfs hopeloosheid.

Hoe nu verder?

Je wilt wel weer verder, maar je weet niet hoe. Misschien twijfel je aan jezelf en of je het wel goed aanpakt. Het voelt alsof je geen grip meer hebt op je leven.

In een situatie als deze, onthoud dan dat je echt niet alleen bent in je gevoelens en ervaringen. Want iedereen ervaart in zijn leven tegenslagen en kan daardoor uit het lood geslagen raken. Hoe ga je hier dan mee om? Juist nu is het ontwikkelen en versterken van je vaardigheden voor meer veerkracht en zelfvertrouwen van onschatbare waarde.

"Veerkrachtig leven is te leren"

Hoe veerkracht te ontwikkelen bij rouw?

Veerkracht is het vermogen om terug te veren na een tegenslag. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe beter je in staat bent om met de situatie om te gaan en jezelf te herpakken. Veerkracht is een combinatie van verschillende factoren die door elkaar lopen en elkaar versterken, namelijk je zelfvertrouwen, manier van denken, je vaardigheden en ervaringen uit het verleden. 

Wat doet zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen geeft je rust. Je weet dat je in staat bent om je dagelijks leven, je gedachten en emoties weer onder controle te krijgen en te houden. Dat je je kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden en jezelf weet te motiveren om door te gaan. Zelfs als alles tegen lijkt te zitten.

Blijf vertrouwen houden dat je echt wel ergens in jezelf de kracht hebt om de situatie weer hanteerbaar te krijgen. Blijf vertrouwen houden dat op de een of andere manier alles weer onder controle komt. Alleen zal dat anders zijn dan ooit gehoopt, gewenst of gedacht.

Je manier van denken tijdens rouw

Positief blijven denken over jezelf en je eigen kunnen tijdens rouw en verlies is zeker niet makkelijk. Het helpt je echter wel om weer sneller terug te veren na deze enorme tegenslag.

Heb je vooral jezelf verzwakkende gedachten als: Ik kan niet.., Ik kan nooit meer …, Zal ik ooit nog….

Of heb je meer jezelf versterkende gedachten als: Ik weet nog niet hoe …… , maar het gaat me lukken. Ik kan nog steeds…., Ik zie nog steeds….,

Lees ook de blog over SASHA, hoe veerkrachtig om te gaan met rouw en verlies.

Je focus bij verlies

Waar leg jij de focus vooral op? Als je vooral je focus blijft houden op de rouw, de zogenaamde zwarte stip, dan is dat niet alleen heel vermoeiend, maar dan sta je ook stil in jouw rouwproces.

Volgens het Duale Proces Model is het belangrijk om je focus in je leven heen en weer gaat tussen het gemis en verdriet (verliesoriëntatie) en bezig zijn met de het opbouwen van een nieuw leven (hersteloriëntatie). 

Vaardigheden om veerkracht te ontwikkelen 

Sommige mensen hebben van nature meer veerkracht dan anderen, maar veerkracht is ook te trainen. Door bepaalde vaardigheden te ontwikkelen, zoals goed voor jezelf zorgen, omgaan met stress, doelen stellen, beslissingen nemen, assertiviteit ontwikkelen, sociale contacten onderhouden, om hulp vragen. 

Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden kan soms eng of uitdagend voelen, vooral als je al in een kwetsbare staat bent door het rouwproces. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om te proberen, leren, oefenen en groeien. Om stappen te blijven zetten, hoe klein ze ook zijn. Daardoor ga je de benodigde vaardigheden ontwikkelen. Vergroot en versterk je vermogen om weer terug te veren na al je tegenslagen en jezelf weer op te bouwen na dit grote verlies.

Ervaringen uit het verleden

Je ervaringen uit het verleden hebben invloed op je al dan niet geleerde vaardigheden en zelfvertrouwen en dus op hoe veerkrachtig je bent. Heb je al eerder meegemaakt hoe je met tegenslagen om kunt gaan? Heb je in je omgeving voorbeelden gehad hoe anderen dat deden? Hier kan je van leren hoe je het zelf kan doen.

Hulp vragen

Het is niet altijd makkelijk om veerkrachtig te zijn. Misschien heb je wel hulp nodig. Niet alleen bij de praktische zaken, maar ook bij het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden.

Volg trainingen, lees boeken, kijk op internet naar video’s over dit onderwerp. Er is veel mogelijk. Kijk hoe iemand anders dit doet. Praat met lotgenoten. Durf om hulp te vragen of hulp aan te nemen. Dit kan bijvoorbeeld ook door te praten met een professional.

Uiteindelijk gaat het erom dat je leert hoe je met verlies en andere tegenslagen omgaat en hoe je jezelf kan herpakken. Het is mogelijk om je zelfvertrouwen en veerkracht weer terug te krijgen. Door te blijven geloven in jezelf, te werken aan specifieke vaardigheden en te leren van je ervaringen uit het verleden, kun je sterker uit een moeilijke periode komen.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders