Knock out ..... en waar haal je dan de veerkracht weer vandaan? - Verlies, rouw en veerkracht

Verlies, rouw en veerkracht

Auteur,  Trainer en Coach

Knock out ….. en waar haal je dan de veerkracht weer vandaan?

Knock out en dan?

Soms gebeuren er dingen in je leven die je volledig uit het veld slaan. Die je neerslaan en dat je dan echt jezelf afvraagt….Hoe en waar haal ik de innerlijke kracht, energie en positiviteit vandaan om dit weer te boven komen? En ik weet uit ervaring dat dit echt geen prettige toestand is.

Overlijden

Op het moment dat ik dit schreef was het slechts een aantal dagen geleden dat de uitvaart van mijn dochter was. Net als haar vader is zij na een kort ziekbed overleden. De mensen om mij heen zijn verbaasd dat ik nog rondloop en niet dagen in een hoekje wegkruip, maar dingen blijf doen.

Het is niet dat ik zo actief ben om niet te hoeven voelen, al heb ik zeker wel die neiging. Maar om de een of andere reden ‘parkeer’ ik dingen om ze op een later tijdstip, als mij dat uitkomt, weer op te pakken. (zie ook: Sasha) Ik lijk een soort balans in voelen en ratio gevonden te hebben. De ratio van het leven gaat door. Ik ga verder met mijn eigen plannen en houd een dagritme aan. En bij alles blijf ik heel goed aanvoelen en luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Wat en waar voel ik? Waar ligt mijn grens van wat ik nu aankan?

Innerlijke kracht door:

Het is zaak om te zorgen zo fit mogelijk te blijven om de uitdaging en stress goed aan te kunnen. Als ik op een rijtje zou moeten zetten wat mijn ‘manier’ is die mij helpt is dat het volgende.

  • Ademhalen

Boeken zijn volgeschreven over de ademhaling. Ademhalen is voor mij het bewijs dat, hoe rot ik mij ook voel, ik nog steeds leef, blijf leven en verder moet. De wereld draait gewoon door. Het concentreren op de ademhaling geeft mij rust en helpt mij de scherpe kantjes van de pijn en het verdriet af te halen. Ik ga in het NU. Niet vooruit of achteruit kijken maar in het NU blijven.

  • Blijf eten

Al zit je maag in een knoop, ben je misselijk, moet je niet aan eten denken…..blijf eten. Kies vooral voor de GEZONDE dingen waarvan je weet dat je die erg lekker vindt.

  • Blijf in beweging

Kies een bewegingsvorm die bij jou past. Zelfs in de problematische periodes ga ik altijd de deur uit. Hardlopen, fietsen of wandelen. Al is het maar om een boodschap te doen of naar de bibliotheek gaan. Niets maakt mij lamlendiger dan de hele dag binnen blijven. Wandelen is gezond. De cadans en rechts/links/rechts/links werken kalmerend. Niet voor niets krijgen mensen met een burnout het advies om te gaan wandelen.

  • Houd een dagritme aan

Hier komt een stukje discipline om de hoek kijken. Hoe makkelijk is het om maar in bed te blijven liggen, te denken, te piekeren. Dan gaat het dag/nachtritme eraan met alle gevolgen van dien. Maak desnoods een dag- of weekschema. Je hoeft dan niet na te denken over wat je moet of kunt gaan doen. Je doet gewoon wat op het lijstje staat.

  • Zorg voor de binnen- en buitenkant

Bij mij werkt het volgende heel sterk. Opgeruimd en mooi van buiten is opgeruimd en mooi van binnen. Ik blijf mijn huis opgeruimd en schoon houden. Huishouding werkt voor mij therapeutisch. Vaak met een actief muziekje erbij. Terwijl ik voor mijn gevoel niets moet, kan ik mijn gedachten en gevoel lekker laten gaan en tegelijk blijft mijn huis aan kant. En dat geeft rust en voldoening. Het enige waar ik wel hulp bij nodig heb is denkwerk en echte regelzaken. Dan is het zaak om daar hulp bij te vragen.

Ik besteed ook bewust meer aandacht aan mijn persoonlijke verzorging. Kleed mij met meer aandacht aan en breng dagelijks een make-upje op, al is het alleen maar mascara.

  • Speciale momenten kiezen

Hiermee bedoel ik dat ik zelf bewust mijn momenten kies om te rouwen. Ik zoek ze op. Ik kijk foto’s, luister naar speciale muziek en huil. Dat haalt veel druk van de ketel, het lucht op. Ik kan weer even verder. Er zijn ook momenten die mij overvallen. Zoals een verzoek om kranten te kopen waarin de rouwadvertenties staan over het verlies van mijn dochter. Een eerbetoon van haar werkgever. Dat raakt mij en dan huil ik. Ik laat het verdriet toe. Het mag er op dat moment zijn. Soms ben ik in een situatie dat huilen echt niet uitkomt. Dan slik ik het weg om op een later moment die mij wel uitkomt het bewust op te zoeken. (Zie ook SASHA.)

  • Tel dagelijks zegeningen

In de dagelijkse kleine dingen zie ik mooie dingen. Het zonnetje, de bomen in het bos, het pas gemaaide gras ruikt lekker, bloemen zien er mooi uit, de lunch is lekker, een gratis festiviteit in de stad. Daar geniet ik bewust van. Ik ben vooral dankbaar voor de liefdevolle mensen om mij heen.

Dit kan heel moeilijk zijn. Maar ik blijf dankbaar voor het leven dat ik heb. Er zitten nog steeds positieve kanten aan en het is voor mij zaak om die te blijven zien. Het kan jou wellicht helpen om iedere dag drie dingen op te schrijven die je fijn, mooi of prettig vond. Hoe klein ook.

  • Niet iets anders willen

Na de dood van mijn man zat ik op een gegeven moment op de bank met een boek naast mij over hoe om te gaan met alle emoties. Het accepteren, toestaan en ervaren van emoties. Doel was om mij daardoor beter te voelen. En het werkte voor geen meter. En ik wist maar niet wat ik fout deed.

Op een dag stond ik bij het koffieapparaat op het werk en het was voor mij een dag, die gewoon niet mijn dag was. Dat je terug naar bed wil en weer morgen op wil staan met een nieuwe dag, nieuwe ronde en nieuwe kansen. Maar ja, ik was op het werk en kon niet anders dan maar gewoon mijn werk doen en het gevoel het gevoel te laten. En later merkte ik opeens dat het nare gevoel veel minder was.

Toen viel bij mij het kwartje hoe te accepteren en te laten zijn. Gewoon niet iets anders wensen of willen dan dat wat er op dat moment is. Het gevoel mag er zijn. Dit geeft zoveel meer rust. En onderwijl wel de dingen blijven doen die gedaan moeten of willen worden. Al is het met een dof gevoel, zonder glans. Het geeft uiteindelijk vaak toch voldoening.

  • Het leven is een golfbeweging

Er zijn verschillende omschrijvingen voor het leven. Het leven gaat net als de seizoenen, na de zomer volgt de herfst en winter. Maar na de winter volgt weer de lente met nieuwe beloften. Het leven is een golfbeweging met eb en vloed of kabbelend water. En soms krijg je een tsunami te verwerken. Het leven is met positieve en negatieve kanten. Zonder verdriet weet je niet wat geluk is. Zonder donker geen licht. 

Zo zijn er meer metaforen. Hoe dan ook, voor mij komt het leven met ups en downs. En daar doe ik helemaal niets aan. Belangrijk is de ruimte tussen de downs heel bewust te gaan ervaren.

  • Vertrouwen

Maar bovenal weet ik, vertrouw ik….. Sommige zaken nemen geen keer, zoals een overlijden, verhuizen of scheiding. Maar toch….uiteindelijk komt alles op de een of andere manier toch weer op zijn pootjes terecht. Anders dan gewenst, gehoopt of verwacht.  En dat is dan wat er is. Ik ga roeien met de riemen die ik heb en daar maak ik het beste van.

Dat is mijn focus, dat geeft mij de moed en energie om door te gaan en te blijven werken aan mijn toekomstplannen. Ik, en met mij veel anderen, ga een periode door, die tijd en aandacht vraagt en krijgt. Ik leef bij de dag, denk niet te ver vooruit, alles gaat stapje voor stapje. Maar hierna weet ik de zonnestralen al.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders