Boek Rouw-vaardigheden - Verlies, rouw en veerkracht

Verlies, rouw en veerkracht

Auteur,  Trainer en Coach

Rouw-vaardigheden.front

Rouwen.
Hoe doe je dat?

Een boek vol tips en tools voor jouw rouwproces

Boordevol tools en tips

Weinig theorie en veel tools en tips die je direct kan toepassen.

Lees per hoofdstuk

Pak alleen dat hoofdstuk dat je nú nodig hebt.

Vergroot je veerkracht

Vaardigheden die je goed kan gebruiken in de rest van je leven.

Hoe rouw ik goed?

Je bent iemand dierbaar verloren en in diepe rouw. Je zit vol met vragen over je rouwproces. Hoe kom je daar zo goed mogelijk doorheen? Want je wilt de grip op jezelf, je emoties en je dagelijks leven weer terug.

Meer dan 5 exemplaren bestellen? Mail dan naar marrit@marritvanexel.nl

Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach-98

Rouw maakt onzeker

 Rouw en het rouwproces is iets dat je nooit eerder hebben meegemaakt. En dat je ook niet is geleerd. Twijfels en onzekerheid tijdens je rouwproces is wel logisch en tegelijk ook niet nodig.

Hoe ga je om met rouw?

Er zijn veel boeken geschreven over wat rouw is. Maar vervolgens bleef vaak de vraag: En nu? Wat moet ik dan nu doen? Hoe ga ik goed met het rouwproces om?

In ‘Rouw-vaardigheden’ heb ik me gericht op de specifieke uitdagingen die je kunt tegenkomen bij het omgaan met verlies. Dit boek gaat verder dan alleen het begrijpen van rouw.

Je kan nu stoppen met zelf alles uitvogelen, twijfelen en je onzeker voelen.

Je krijgt praktische vaardigheden, tips en tools aangereikt om de rouwperiode zo goed als mogelijk te doorstaan.

Rouw-vaardigheden.front

Meer dan 5 exemplaren bestellen? Mail dan naar marrit@marritvanexel.nl

Rouw-vaardigheden: vol met tips en tools
om direct toe te passen

Rouw-vaardigheden.front

Meer dan 5 exemplaren bestellen? Mail dan naar marrit@marritvanexel.nl

Back Boek Rouw-vaardigheden

Wat zeggen rouwexperts?

"Als je iemand verliest in het leven, worstel je niet alleen met je gevoelens maar ook met alle praktische dingen die een verlies met zich meebrengt. Marrit weet dit uit ervaring en biedt met dit boek een geweldige handreiking voor rouwenden. Een boek dat dient als een anker voor mensen die door verlies de koers min of meer zijn kwijtgeraakt."
Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers
Verlies-, rouw- en traumadeskundige Expertisecentrum Omgaan met Verlies
"Leren liefhebben doe je met vallen en opstaan. Leren rouwen doe je met heel veel vallen, en toch ook weer opstaan. Soms heb je daarbij wat hulp nodig, van je omgeving of van professionals. In dit boek krijg je de hulp aangereikt hoe na het vallen weer op te staan. Theorie en praktijk komen behendig samen. Het bewijst dat rouw niet meer of minder is dan oneindige liefde."
Tim Overdiek
therapeutisch coach en auteur van 'Als de man verliest'

Weduwe en moeder die een kind heeft verloren

Als weduwe, een moeder die een kind is verloren, lotgenoot, coach, trainer en auteur van “Survivalgids voor Weduwen weet ik hoe pijnlijk, moeilijk en complex het rouwproces is en de volledige impact die verlies heeft op elk aspect van ons leven.

In het boek ‘Rouw-vaardigheden‘ help ik je hóe om te gaan met de specifieke uitdagingen die je tegenkomt bij het omgaan met verlies. Met jouw rouwproces.

Dit boek geeft je de vaardigheden die je deels al wel en deels nog niet hebt geleerd hoe om te gaan met je verlies. Praktische tools en tips die je direct kan toepassen.

Alles wat je nu leert, daar heb je ook veel aan in de rest van je leven. Want we zullen allemaal grote en kleine tegenslagen blijven ervaren.

Na het lezen van ‘Rouw-vaardigheden’ weet je hoe je met meer zelfvertrouwen en veerkracht deze het hoofd kan bieden.

Je kan zelf het leven weer meer glans geven en weer meer ervan genieten. Zodat de rest van je leven ook nog de moeite waard is.

Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach-62

Meer dan 5 exemplaren bestellen? Mail dan naar marrit@marritvanexel.nl

Wat zeggen rouwexperts?

“Wat een prettig en handzaam boek is dit. Ik raad iedereen die met rouw te maken krijgt en zoekt naar handvatten, dit boek van harte aan. Rouw vraagt niet alleen van je om te leren omgaan met het verlies, het daagt je ook uit om jezelf opnieuw uit te vinden. Marrit doet in dit boek een hele concrete handreiking aan eenieder die met verlies te maken krijgt. Ze laat je merken op hoeveel vlakken je zelf de regie mag pakken op je rouw en hoe je dwars door het verlies ook weer mag voelen en ervaren dat er ruimte is voor een fijn en betekenisvol leven. Praktisch, leesbaar, handzaam en heel concreet.”
Arianne Wennekes
www.schrijfjerouw.nl
Rouwvaardigheden; je zal ze maar nodig hebben. Hoe overleef je een ontwrichtend lot waar je niet om gevraagd hebt en hoe pak je het leven weer op? Met veel praktische tips en wijze adviezen, neemt Marrit je bij de hand en loopt ze een stukje met je mee in het land van CHAOS. Het nodigt je uit tot stil staan bij wat je verloren hebt, maar moedigt je ook aan om met jezelf aan de slag te gaan. Het is het steuntje dat je aan iedereen zou willen geven die een vader, moeder, kind, partner, broer of zus heeft verloren.
Dorien Verloop
Psycholoog en auteur van ‘Niet alleen op de wereld’, www.dorienverloop.nl
“Als je een groot verlies krijgt te verwerken, komt er naast het verdriet heel wat op je af. Je kunt leren rouwen, leren hoe het verlies met je meegaat en je toch weer plezier in het leven kunt krijgen. “Rouwvaardigheden” helpt je op een praktische manier door de verschillende rouwfases heen. Met dit boek herken je waar je tegenaan loopt , begrijp je beter hoe je weer grip krijgt op je leven en nodigt je uit om meer levensgeluk te ervaren. Een echte aanrader voor iedereen die met rouw te maken krijgt.”
Monique Groenenboom
Coach en auteur 'Van logica naar geluk(t)' www.moniquegroenenboom.nl
“‘Rouwvaardigheden’ heeft een duidelijk en begrijpelijk model als onderbouwing, is heel leesbaar geschreven en praktisch opgesteld. Het geeft houvast op alle vlakken in je leven waar je na het verlies van een dierbare tips en hulp bij kunt gebruiken.”
Lotte van Aerle
professional organizer, www.lottevanaerle.nl

Je hebt te maken met een enorm life-event. Een gebeurtenis in je leven waar je vast niet op voorbereid bent.

 

Er zijn bepaalde vaardigheden die je kan toepassen, die helpend en ondersteunend zijn aan het rouwproces én impact van het verlies op jou als persoon en je dagelijks leven.

 

Het scheelt veel als je die vaardigheden beheerst. Dat zijn vaardigheden die altijd en overal van pas komen, ook in je verdere leven.

 

Alleen deze vaardigheden heb je misschien nog niet geleerd van huis uit, je schoolopleiding en/of je werkende leven. Of je beheerst deze vaardigheden wel, alleen ze zijn nu tijdelijk naar de achtergrond gegaan.

 

Met dit boek ga je die vaardigheden opfrissen of leren, die je helpen voor het omgaan met de brede impact van het verlies in je leven.

 

Er zijn veel boeken geschreven over rouw en het rouwproces. Mooie boeken over ervaringen met verlies of de achtergrond en theorie over rouw. Wat is rouw? Wat doet rouw? Waarom gaat rouw nooit over?

 

Wat ik dan mis is:

 • En wat NU?
 • Wat kan ik NU in deze situatie doen?
 • Wat doe ik NU wel of juist niet?

Vanuit die gedachte is het boek Rouw-vaardigheden ontstaan. 

Concreet tips en tools, die je direct kan toepassen. Bepaalde vaardigheden die jou helpen tijdens jouw rouwproces EN de rest van je leven.

Tijdens het rouwproces heb je niet alleen te maken met je emoties van pijn, gemis en verdriet.

De impact van het verlies is vele malen meer dan dat. Het grijpt in op je dagelijks leven en hoe jij als persoon in het leven staat. 

 

Je kunt daarbij denken aan:

 • plannen en organiseren
 • logisch nadenken
 • omgaan met emoties, door onder andere mindfulness
 • gedachten en overtuigingen
 • zelfvertrouwen
 • communiceren
 • gezonde leefstijl
 • contact zoeken met lotgenoten
 • en nog veel meer

Zie ook de Inhoudsopgave.

Als jij het boek Rouw-vaardigheden hebt gelezen, dan weet jij:  

 

 • Hoe je met allerlei moeilijke situaties kan omgaan.
 • Hoe je weer meer grip krijgt op en rust voor jezelf en je dagelijks leven.
 • Hoe je weer met meer vertrouwen in jezelf naar je toekomst kijkt.

Want rouwen, verder leven en weer genieten bestaan naast elkaar.

Het boek Rouw-vaardigheden is voor het verlies van een dierbare geschreven. Dat kan je vader, zus, oma, vriend of kind zijn. Het is vooral heel praktisch. Het leert je de vaardigheden die je nodig hebt om zo goed als mogelijk is met het rouwproces om te gaan. Het boek kan je per hoofdstuk openslaan en geeft veel concrete tips en tools die je direct kan toepassen.

 

Het boek Surivalgids voor weduwen:

 • Is vooral gericht op het verlies van een partner en hoe dat ingrijpt in je dagelijks leven.
 • Een heel hoofdstuk is besteed aan de meeste voorkomende regelzaken en waar je benodigde informatie kan vinden.
 • Er staan veel herkenbare voorbeelden en ervaringen in van lotgenoten.
 • Het geeft ook meer kennis over rouw en het rouwproces. Inzicht hierin geeft vaak meer rust. 
 • Daarnaast krijg je ook tips hoe om te gaan met bepaalde situaties.

Het boek Rouw-vaardigheden is vooral praktisch.

Het is een mooie aanvulling naast het boek Surivalgids voor weduwen. 

Beide boeken zijn opgebouwd volgens het rouwCHOAS-model.

 

Voordat ik Survivalgids voor weduwen schreef deed ik een onderzoek onder weduwen. Daaruit bleek dat er enorme behoefte was aan een houvast in de vorm van een stappenplan. Al loopt het rouwproces niet direct volgens een vast patroon en ga je heen en weer qua emoties en ervaringen, als je echt helemaal uitzoomt, is er toch wel voor velen een vergelijkbaar proces te ontdekken.

 

Namelijk:

 • een eerste overlevingsperiode, waarin je de Confrontatie hebt aan te gaan met de situatie en eventueel Hulp inzetten,
 • leren aannemen, berusten, aanvaarden, Accepteren dat dit nu je leven is en dat je het daarmee hebt te doen
 • en uiteindelijk weer kunnen nadenken over je toekomst en hoe je de rest van je leven wilt Opbouwen en deze zelf gaat Sturen

In de media

logo-rtlnieuws
logo-volkskrant
logo-Op1
logo-AD
Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders