Hoe helpt de MatriX-methode bij rouw en verdriet? - Verlies, rouw en veerkracht

Verlies, rouw en veerkracht

Auteur,  Trainer en Coach

Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach-97

Hoe helpt de MatriX-methode bij rouw en verdriet?

Rouw en verdriet horen bij het overlijden van je partner. Over het algemeen zijn dit hele herkenbare emoties die vrijwel iedereen zal ervaren. Echter: de omstandigheden van overlijden kunnen heel verschillend zijn. En daar komen dan weer heel andere soort emoties bij kijken. 

Het maakt een groot verschil of iemand na een lang ziekbed is overleden, door een ongeluk of zelfdoding of zonder dierbaren erbij. Er kan dan sprake zijn van bijvoorbeeld spijt, schaamte of je schuldig voelen. Uit alle verhalen van weduwen blijkt ook dat het heel pijnlijk is als je geen afscheid hebt kunnen nemen.

Wat als je rouwverwerking stagneert?

Over het algemeen kun je wel stellen dat er overeenkomsten zijn in de rouwverwerking maar ook dat ieder rouwproces anders verloopt. Maar het kan ook zo zijn dat specifieke situaties en ervaringen steeds weer terugkeren in je herinneringen. Die je maar moeilijk kunt accepteren of loslaten. En soms kunnen dat ook hele kleine dingen zijn. Maar ze hebben zo’n impact op je gemaakt dat je ze toch als traumatisch kan ervaren.

Je kunt denken aan:

  • de politie stond op de stoep om te vertellen dat je partner een ongeluk heeft gehad,
  • je waste het haar van je partner en stond met een hele pluk haar in je hand,
  • je vond je partner ergens liggen en kon hem niet meer helpen,
  • de brandweermannen die kwamen helpen,
  • je partner is alleen in het ziekenhuis overleden,
  • de uitvaart verliep totaal niet naar wens,
  • ………..
Er zijn genoeg voorbeelden van situaties die een negatieve impact op jou hebben en waar je blijvend last van kunt hebben. Dit belemmert jouw herstelproces.
 
Je komt niet verder en blijft in bijvoorbeeld verdriet, machteloosheid en boosheid steken. Je emoties blijven maar komen. Je reageert buitengewoon heftig op bepaalde situaties. Je wordt misschien wel rancuneus, cynisch of je reageert je op alles en iedereen af. Of je cijfert jezelf maar weg en komt niet aan rouwverwerking toe. Er is geen of onvoldoende ruimte om nog oog te hebben voor de meer positieve kanten van het leven en je komt er maar niet aan toe om een toekomst op te bouwen.
 
Je slaapt wellicht slecht. Je blijft moe. Je kunt je bijvoorbeeld slecht concentreren en bent vergeetachtigheid.

Wat kan je doen?

Het is in ieder geval belangrijk om met een hulpverlener te praten over wat jou bezig houdt. Deze kan je tools en tips geven om ermee om te gaan. Soms kan de hulpverlener jou ook al helpen door je een spiegel voor te houden. Of jou een andere invalshoek te laten zien. Maar soms is er meer nodig. Ik heb vrouwen gesproken die bijvoorbeeld baat bij EMDR hadden.

MatriX-methode als alternatief

De MatriX-methode is een alternatief voor EMDR. Het is een hele eenvoudige en krachtige techniek, waarbij je bepaalde aspecten uit de herinnering van een bepaalde situatie haalt (dat heet een fragment). Deze aspecten zijn triggers geworden voor een situatie waar je last van hebt. 

Met de MatriX-methode kan je dit aanpakken zonder dat je er met je gevoel weer helemaal in hoeft te gaan zitten. Je gaat bepaalde aspecten van dat fragment in je gedachten zodanig aanpassen dat je er geen last meer van hebt. Ze kunnen je niet meer triggeren. Je hebt ze namelijk ont-triggerd. 

Hoe werkt de MatriX-methode?

Een eenvoudig voorbeeld: Je hebt een aanrijding gehad. Het was een stralende dag. Je hoorde een leuk liedje op de radio. En je reed tegen een rode BMW aan. En na de aanrijding dacht je: Ik kan ook nooit eens iets goed doen. Zelfs autorijden met mooi weer niet.

Dan heb je bijvoorbeeld de volgende aspecten aan de herinnering van de aanrijding.

  • Zien: de rode BMW.
  • Horen: het liedje op de radio.
  • Voelen: je voelt je een mislukkeling.
  • Denken: ik kan ook nooit iets goed doen.
  • Proeven: misschien had je net patat op uit de drive.
  • Ruiken: de auto rook naar patat en hamburger.

Een combinatie van een aantal van deze aspecten in een andere situatie kunnen een trigger worden waardoor je je uit het veld geslagen voelt. Die een negatieve emotie oproepen, waardoor je, in ieder geval op dat moment, stagneert. En onderhuids werkt het allemaal door.

Met de MatriX-methode ga je aan deze elementen sleutelen. Je verandert de auto in een blauwe Fiat. In gedachten zet je een ander liedje op. Het gevoel pak je ook aan. De negatieve gedachte vervang je door een ander. Je kunt zelfs het ruiken en proeven veranderen.

Het bijzondere is: je doet dit allemaal in je hoofd. Je haalt het fragment op uit je geheugen. Je maakt er als het ware een snapshot van. Je bewerkt deze snapshot door de nare details te wijzigen. Er ontstaat een nieuwe snapshot / fragment en je slaat dit nieuwe fragment op in je geheugen. 

 

Wat kan de MatriX-methode doen bij rouw?

Hierboven had ik al een aantal voorbeelden genoemd betreffende een overlijden waar een detail tot een negatieve trigger is verworden. De genoemde voorbeelden zijn uitermate geschikt om de Matrix-methode bij toe te passen.

Ik geef hier een voorbeeld uit mijn eigen praktijk bij een client.

Bij het overlijden van haar man waren brandweerlieden behulpzaam geweest. Zij woont in een klein dorp. Als zij deze mannen in het dorp tegenkomt in hun normale kleding is er niks aan de hand. Toen zij die mannen later in een andere situatie weer aantrof in hun brandweer-uitrusting ging het met haar mis. 

Blijkbaar was een calamiteit met de groep mannen in brandweerkleding een trigger geworden. Na het doen van de MatriX-methode is dat verdwenen. 

De kracht van eenvoud

Mijn ervaring is dat hoe eenvoudiger de oefening, hoe groter de impact. Dat geldt ook hier. Het is dus ongelofelijk maar waar. De MatriX-methode werkt.

Het mooie is dat de client eigenlijk niets hoeft te vertellen over de situatie. De client bedenkt ook haar eigen oplossing om de trigger te verwijderen en/of te vervangen. Ik hoef alleen maar het protocol te volgen en de client in dit proces te begeleiden.

Het is zo eenvoudig dat de meeste hulpverleners het niet aandurven of erin geloven om het te laten toepassen. In het ergste geval gebeurt er helemaal niks en verandert er niks.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders