Afscheidsritueel - Verlies, rouw en veerkracht

Verlies, rouw en veerkracht

Trainer, Auteur, Spreker, Dagvoorzitter, Coach

arrit-van-Exel-trainer-spreker-coach-86

Een afscheidsritueel voor als je geen afscheid hebt kunnen nemen.

Weet je wat ik zo schrijnend vind? Dat er heel veel vrouwen rondlopen die geen afscheid hebben kunnen nemen van hun partner. Alsnog een afscheidsritueel kan dan verlichting geven.

Mijn man werd ziek. Tussen constateren van de ziekte en het overlijden zat 6 weken. 6 weken van ziekenhuisbezoeken, onderzoeken, afwachten en horen dat er geen behandeling meer mogelijk is. 6 weken van een hele snelle achteruitgang van gezondheid. Ik wist niet dat schoenen te groot kunnen worden, doordat iemand afvalt.

Maar… we hebben wel afscheid kunnen nemen. Alle kinderen waren er. Het was eind mei en het was goed weer. We konden in de tuin zitten. Iedereen kwam en ging. Het was enerzijds een rollercoaster maar anderzijds ook weer heel relaxed, omdat mijn man al snel thuis verbleef.

En waar ik ook dankbaar voor ben is dat hem een heel langdurig ziekbed is bespaard. Dat zou hij vreselijk hebben gevonden.

Maar wat als je geen afscheid hebt kunnen nemen?

Maar er zijn vrouwen die geen afscheid hebben kunnen nemen. Hun partner is totaal onverwachts gestorven. Zij hebben zich helemaal niet kunnen voorbereiden op de naderende dood als je je er al op kunt voorbereiden. En dat schrijnt. Dat doet heel veel pijn. Er zijn zoveel “Had ik maar ….. kunnen zeggen.”

Het is mij opgevallen dat die vrouwen het daar heel zwaar mee hebben. Ze hadden graag nog van alles willen zeggen, zoals ik houd van je, ik ben je dankbaar voor de mooie momenten samen. Ze hadden ook graag willen horen dat het goed was, dat de partner er vrede mee had, de zegening willen horen dat het juist ok is als ze weer verder gingen met hun leven en een nieuwe toekomst willen opbouwen. Wat dan ook wat belangrijk was om uitgesproken te hebben.

Afscheidsritueel

Dit is de reden dat ik een ‘afscheidsritueel’ met grondankers heb ontwikkeld. Je kunt alsnog afscheid nemen van je partner. Je kunt helaas niet meer je partner knuffelen. Maar je kunt nog wel zaken uitspreken. Je kunt alsnog de woorden zeggen die je had willen zeggen. Door dit ritueel is het net alsof je partner toch nog even bij je aanwezig is. Door bepaalde zinnen uit te spreken is het alsof je alsnog de lucht kan klaren. Je zal ook de liefde weer voelen.

En de ervaring leert dat dit ritueel rust geeft. Het is echt een van de mooiste werkvormen en ervaringen die ik iedere weduwe gun. Want zelfs als je wel afscheid hebt kunnen nemen dan is het voor jou nog steeds een mooi ritueel om te doen. 

Op mijn LIVE-dag Rouwen op je eigen wijze doen we dit ritueel. Nu klinkt ritueel heel zwaar. Maar het gaat wel verder dan een oefening of werkvorm. En juist door het samen in de groep te doen is het effect helemaal intens. Het is echt heel bijzonder om te ervaren. Echt een cadeautje.

De LIVE-dag gaat met de huidige maatregelen niet door. Ik heb een alternatief afscheidsritueel voor je, die je thuis kan doen. 

Korte uitleg van het afscheidsritueel

Schrijf een brief aan je partner. Doe dit ongestoord en met volle aandacht. Dus zorg voor een goed rustig moment. Steek eventueel een kaarsje aan, zet fijne muziek op. Misschien wel muziek waar je partner van hield of die van jullie samen was.

En ga met volle aandacht schrijven, Echt vanuit je gevoel. Schrijf gewoon alles op wat in je opkomt. Niets is goed of fout. 

Ga voor een lege stoel zitten. Dat is de stoel voor jouw partner. Lees dan die brief hardop voor. Daarna is het aan jou wat je met die brief wilt doen. Wil je de brief verbranden en de rook naar de hemel laten opgaan? Helemaal ok. Wil je de brief nog bewaren, ook ok. Blijf bij jezelf, voel wat klopt voor jou en doe dat.

Wees voorbereid op flink wat tranen. Maar dat is goed. Tranen zijn het smeltwater. En daarna voel je je wellicht uitgeput, maar ik weet zeker dat je ook meer rust zal ervaren. En ik gun het je zo van harte.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders