Verlies, Veerkracht, Voldoening

Auteur, Trainer, Spreker

Marrit-van-Exel-auteur- trainer-spreker-coach

Veerkracht door meer eigenwaarde en zelfvertrouwen

Jouw veerkracht wordt onder andere beïnvloedt door jouw gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. In ons dagelijks leven spelen zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfrespect en eigenwaarde een belangrijke rol in hoe we onszelf zien en hoe we omgaan met de uitdagingen in ons leven.

Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, hebben ze elk hun eigen unieke betekenis en nuances. En hebben ze op hun eigen wijze impact op ons welzijn. In deze blog leg ik uit wat de verschillen en relaties tussen zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfrespect en eigenwaarde zijn.

"Zelfvertrouwen is geloven dat je een kracht bezit, groter dan je angst en je twijfels."

Wat is eigenwaarde?

Eigenwaarde is het diepgewortelde gevoel dat je waardevol bent als mens, ongeacht je prestaties, vaardigheden of wat anderen van je denken. Eigenwaarde is het meest fundamentele en onvoorwaardelijke aspect van hoe je jezelf ziet. 

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen verwijst specifiek naar het geloof en vertrouwen in je eigen kunnen om specifieke taken succesvol uit te voeren. Het is vaak domeinspecifiek en kan variëren afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld: je kan veel zelfvertrouwen hebben in je werk, maar je onzeker voelen in sociale situaties.

Wat is zelfrespect?

Zelfrespect heeft verschillende facetten.

  • Het respect dat je voor jezelf hebt, onafhankelijk van je prestaties of vaardigheden.
  • Het gaat om het gevoel van waardigheid en integriteit.
  • Het is een aspect van zelfwaardering; gericht op het waarderen van jezelf als mens.

Wat is zelfwaardering?

Zelfwaardering hangt weer nauw samen met eigenwaarde. Het verwijst naar de algemene waardering en het respect dat je voor jezelf hebt.

Wat is de relatie tussen zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfrespect en eigenwaarde?

Zelfwaardering en Eigenwaarde:

Zelfwaardering omvat het bredere begrip van hoe je jezelf waardeert en respecteert. Eigenwaarde kan worden gezien als een component van zelfwaardering. Iemand met een hoge eigenwaarde heeft vaak een hoge zelfwaardering, omdat ze zichzelf als intrinsiek waardevol zien.

Zelfvertrouwen en Eigenwaarde:

Zelfvertrouwen verwijst naar het geloof in je eigen kunnen om specifieke taken succesvol uit te voeren. Eigenwaarde is minder afhankelijk van prestaties en meer gebaseerd op het gevoel van intrinsieke waarde. Iemand met een hoge eigenwaarde kan een sterk gevoel van zelfvertrouwen ontwikkelen omdat ze geloven dat ze, ongeacht de uitkomst, waardevol blijven

Voorbeelden

Hoge eigenwaarde, hoge zelfwaardering en hoog zelfvertrouwen:

Iemand die zichzelf waardevol vindt, zichzelf respecteert en waardeert, en gelooft in zijn of haar capaciteiten. Deze persoon heeft een sterk gevoel van eigenwaarde en benadert uitdagingen met een positief en bekwaam gevoel.

Hoge eigenwaarde, hoge zelfwaardering en laag zelfvertrouwen:

Iemand die zichzelf waardevol vindt en een positief zelfbeeld heeft, maar zich onzeker voelt over specifieke vaardigheden of situaties. Deze persoon kan zelfacceptatie hebben (eigenwaarde) en zichzelf respecteren (zelfwaardering), maar zich toch zenuwachtig voelen over spreken in het openbaar (laag zelfvertrouwen).

Lage eigenwaarde, lage zelfwaardering en hoog zelfvertrouwen:

Iemand die onzeker is over hun intrinsieke waarde als persoon, daardoor een laag zelfbeeld heeft, maar toch bekwaam en succesvol is in bepaalde taken. Deze persoon kan uitstekende prestaties leveren in hun werk, maar zich toch niet waardig voelen als persoon.

"Veerkracht ontstaat alleen als je erop durft te vertrouwen dat je hart je erdoorheen zal slepen"

Veerkracht en zelfvertrouwen

Bij uitdagingen en tegenslagen in het leven heb je veerkracht nodig om weer te kunnen terugveren. Om weer op te staan en verder met je leven te gaan.

Volgens het Verlieskundemodel van Herman de Mönnink wordt bij verlies je KERN aangetast. De E staat hierbij voor eigenwaarde. Een belangrijk aspect is ook het kunnen omgaan met het verlies. De vaardigheden die je hebt. De copingtactieken die je toepast. 

Je hebt meer veerkracht als je meer vertrouwen in jezelf hebt. Dat je uiteindelijk wel leert hoe met het verlies, de impact en andere uitdagingen van het leven om te gaan.  

Tips voor meer zelfvertrouwen en veerkracht

Verleden

In het verleden heb je al eerder moeilijkheden of problemen opgelost. Sta hier eens bij stil. Geef jezelf hiervoor een schouderklopje. Bedenk hoe je destijds de situatie hebt aangepakt. Wat daarvan kan je nu ook toepassen?

Zelfacceptatie

Leer om jezelf te accepteren zoals je bent, met al je sterke en zwakke punten. Je bent goed zoals je bent. En wat je nog niet goed doet of kan, dat kan je leren.

Omgeving

Breng tijd door met mensen die je waarderen en steunen. Zoek steun bij vrienden, familie of een professional wanneer je het moeilijk hebt. Wees assertief en leer om ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel. Wees bereid om je aan te passen aan veranderingen en nieuwe omstandigheden.

Doelen

Begin met kleine, haalbare doelen die je stap voor stap kunt bereiken. bouw je zelfvertrouwen langzaam op. Zorg dat je goed voorbereid bent op taken of situaties om angst te verminderen. Blijf jezelf ontwikkelen en leer nieuwe dingen om je competentie te vergroten. Zie tegenslagen als leermomenten en kansen voor groei. Erken en vier je prestaties, hoe klein ze ook zijn.

Focus

Focus op oplossingen en kansen in plaats van problemen. Vervang negatieve zelfspraak door positieve. Houd een dankbaarheidsdagboek bij om je te concentreren op de positieve aspecten van je leven.

Zelfzorg

Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.  Meditatie en mindfulness kunnen helpen om je geest te kalmeren en je focus te verbeteren.

Gun jezelf tijd en hulp

Begrijp dat persoonlijke groei tijd kost en wees geduldig met jezelf tijdens het proces. Aarzel niet om hulp te zoeken bij een coach, therapeut of andere professional als je vastloopt.

Conclusie

Zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfrespect en eigenwaarde zijn nauw met elkaar verbonden, maar hebben verschillende nuances. Eigenwaarde is het diepgewortelde gevoel van intrinsieke waarde, zelfwaardering is het algemene gevoel van zelfrespect en waarde voor jezelf en zelfvertrouwen is het geloof in je eigen capaciteiten om specifieke taken uit te voeren. 

Al deze aspecten helpen je om je veerkracht te ontwikkelen. Helpen bij de uitdagingen in het leven. Niet alleen bij het omgaan met verlies en andere tegenslagen, maar ook om nieuwe kansen en mogelijkheden te zien en aan te pakken. Om de stappen te durven zetten om je te ontwikkelen en je leven met meer vervulling en voldoening te leven.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, Veerkracht, Voldoening draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders