Marrit-van-Exel-trainer-coach-spreker

Wat is rouw-CHAOS?

Wat is rouw-CHAOS? Dat is de chaos die jij ervaart na het overlijden van je partner. Op het moment dat jij in rouw bent, komt er zoveel op je af, emotioneel, praktisch maar ook fysiek, en dat allemaal tegelijk. Het kan dan aanvoelen alsof je in chaos belandt bent. 

Dit rouw-CHAOS model heb ik zelf ontwikkeld. Het geeft de stappen aan die jij hebt te maken om van rouwen, leven naar weer genieten te gaan. Door hier meer inzicht in te krijgen krijg je meer begrip voor jezelf en de situatie waarin je verkeert. En dat maakt dat je er weer meer grip op kan krijgen en dat zal jou heel veel meer rust geven.

Wat is rouw-CHAOS ?

Rouw-CHAOS is niets anders dan een versimpelde weergave van een complexe en hectische periode om stap voor stap die dingen te doen op het moment dat het nodig is en/of je er klaar voor bent.

Rouw-CHAOS staat voor:

  • C-confrontatie met de situatie
  • H-hulpbronnen inzetten
  • A-aanvaarden van de situatie
  • O-opbouwen van een nieuwe toekomst
  • S-sturing geven aan je verdere leven

Hoe past rouw-CHAOS bij de rouwverwerking? 

Het is nodig om in het begin alle hectiek rondom het overlijden van je partner te stabiliseren. De hele boel staat op zijn kop en je wilt weer rust in de tent. En uiteindelijk wil je op een later moment weer een nieuwe toekomst opbouwen. Je bent nog te jong om de rest van je leven te blijven rouwen. Want je wilt toch ook weer kunnen genieten?

Daarom heb ik mijn Rouwen, leven en weer genieten-programma verdeeld in 3 stappen waarmee je de rouw-CHAOS kan aanpakken. 

  1. Weduwsurvival: Je pakt eerst die zaken aan die op de korte termijn nodig zijn om rust en stabiliteit te brengen. Aandacht voor: Confrontatie en Hulpbronnen.
  2. Weduwschap: Vervolgens leer je omgaan met jouw situatie als weduwe en wat daar de gevolgen van zijn. Aandacht voor Aanvaarding en Opbouwen.
  3. Weduwkracht: En als laatste ontwikkel je veerkracht en weerbaarheid voor de toekomst. Aandacht voor Sturing.

Per fase zijn er een aantal aandachtspunten waar je je focus oplegt. En jij bepaalt wat voor jou van toepassing is en hoe je eraan kan werken. En zo kom je tot een maatwerk stappenplan.

Boek: Survivalgids voor weduwen

Het verliezen van dierbaren is ontzettend zwaar en moeilijk. Het gemis gaat nooit helemaal weg. Rouw zal je blijven ervaren, zelfs als je oud en grijs bent. Maar je kunt wel leren om de rouw meer een plek op de achtergrond te geven en de meer leuke en prettige kanten van het leven meer in het licht te zetten. 

cover boek Survivalgids voor weduwen S

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches