Verlies. Veerkracht. Voldoening.

Auteur, Trainer, Coach, Spreker

Kaars petitie rouwverlof

Waarom wettelijk rouwverlof bij overlijden? Lees en teken de petitie.

Bij overlijden binnen het gezin is geen wettelijk verlof geregeld en deze is hard nodig om als ouder niet uit te vallen. Maak wettelijk rouwverlof doodnormaal. Leef mee: teken en deel de petitie. 

Waarom? Je tekent voor iedereen die in de toekomst zijn of haar partner of kind gaat verliezen. Wie weet wanneer het nodig is? Je zou het voor jezelf dan toch ook goed geregeld willen hebben?

De impact van verlies is immens en onderschat

Als weduwe of weduwnaar weet je als geen ander wat de impact van het verlies van je partner is. En je kunt je ook verdraaid goed voorstellen hoe het is om je kind te verliezen. 

  • de pijn, verdriet en gemis
  • de slapeloze nachten, vermoeidheid, stressklachten, slechte concentratie
  • de zorgen om de toekomst
  • de (financiële) onzekerheid
  • de administratieve afwikkeling

Continu en op vrijwel alle aspecten van het leven, waarbij je geconfronteerd wordt met het verlies. Zeker in de ‘feestelijke’ of vakantieperioden van het jaar.

Vervolgens moet je leren je weg te vinden in je leven zonder je partner of kind. Je leven hierop opnieuw in te richten met alle emoties die erbij komen kijken.
Dit wordt zwaar onderschat.

Rouw en volledige afhankelijkheid van een meewerkende werkgever

Rouw is geen ziekte. Als de impact van het verlies groter is dan de tijdelijk verminderde belastbaarheid is dat uiteindelijk wel ziekmakend. Vaak is dan de enige mogelijkheid om weer balans in je leven aan te brengen een ziekmelding. 

Als je een werkgever hebt, dan ben je volledig afhankelijk van zijn of haar begrip.

Krijg je de ruimte om weer rust en stabiliteit in je leven aan te brengen? Sommigen weduwen en weduwnaars worden al na een paar dagen gebeld met de vraag wanneer ze weer komen werken of denken te komen werken.

Verschillende bedrijfsartsen, verschillende benaderingen

Vaak ontstaat de discussie: Ben je wel of niet ziek? Kan je wel of niet werken? En hoe is de opbouw dan?

Er bestaat ook nog zoiets als de Wet Verbetering Poortwachter bij ziekte, die jou en je werkgever als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Als je langer dan 6 weken ziek bent hoort de werkgever een verzuimbegeleidingstraject op te starten. Dit gebeurt op advies van de bedrijfsarts die jou iedere 6 weken moet zien / spreken. 

Dus is ook is weer een afhankelijkheid van de beoordeling van een individueel persoon. En al zijn het voor hun vak opgeleide professionals … in de praktijk blijken er verschillen in de benadering van bedrijfsartsen te zijn. Op straffe van later een mogelijke loonsanctie door UWV als de werkgever de Wet Verbetering Poortwachter niet goed uitvoert.

Hoe veel duidelijker en dus rustiger is het voor iedereen als de achterblijvende partner of de ouder gewoon de tijd krijgt om die rust en stabiliteit weer aan te brengen in zijn of haar leven. Op een manier die past bij diens persoonlijke omstandigheden. Wel werken, niet werken, gedeeltelijk werken, thuis werken, flexibel werken.

Werk kan bijdragen aan herstel

Iedereen weet dat van alleen op de bank zitten en naar het behang gaan zitten staren niemand zich beter gaat voelen. In beweging komen, sociale contacten met anderen is behulpzaam in het rouwproces. Afleiding, dus ook werk, kan hier een grote rol inspelen. Zie ook mijn blog over SASHA.

  • Wil iemand aan de slag? Prima. Kijk naar de soort taken die passend zijn. Volg de goede en minder goede dagen. Bied een flexibel opbouw en takenpakket aan.
  • Heeft iemand meer behoefte aan aaneengesloten rust om bij te komen en zaken te regelen? Het is wettelijk verankerd om dit zonder druk van de werkgever of bedrijfsarts te doen. Er is duidelijkheid voor alle betrokkenen. 
  • Valt iemand later alsnog uit na een vlotte start? Dat is ziekte ten gevolge van rouw. Behandel dat gelijk als ziekte ten gevolge van zwangerschap.
  • Is er iets anders beter passend? Dat kan dan ook.

Wat een werkgever nog meer kan doen is al direct het aanbieden van hulp. Niet pas op het moment dat iemand vastloopt. Bespreek de behoefte aan de soort hulp. De ene persoon heeft al meer vaardigheden dan de ander om met rouw om te kunnen gaan.

Tijdens het rouwproces kan er maatwerk en flexibele ondersteuning opgestart worden. Via de huisarts, coach, psycholoog, werkgever,… Online training of met persoonlijk contact. Net wat nodig is.

Geen rouwverlof bij overlijden binnen het gezin en wel verlof bij gezinsuitbreiding?

Argumenten voor wettelijk verlof bij gezinsuitbreiding

Iedereen vindt het vanzelfsprekend dat bij het heugelijke feit van gezinsuitbreiding er wel van alles is geregeld vanuit de wet. Het kost de wetgever niets, want UWV betaalt de loonkosten voor de vrouw. Er is zelfs recent uitbreiding van verlof voor de partner wettelijk geregeld. Dit geldt ook als alles op rolletjes verloopt en er geen problemen op te lossen zijn.

De argumenten van deze voormalige minister voor minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof en overige verlofvormen zijn:

  • binding opbouwen van beide ouders met het kind
  • verdeling van de zorgtaken over beide ouders
  • bevorderen van de arbeidsparticipatie van de vrouw

Hele mooie en terechte argumenten.

Wordt de vrouw ziek buiten dit verlof om ten gevolge van zwangerschap dan betaalt UWV ook deze loonkosten voor de werkgever.

Echt een goede en belangrijke regeling. Niets aan veranderen.

Voorkom onnodig uitval bij verlies en rouw

Een tegenargument bij wettelijk rouwverlof was dat het flexibel maatwerk moet zijn. Dat het ook voorkomt dat iemand na een paar maanden of zelfs jaren na het overlijden van de partner of het kind, alsnog weer opnieuw uitvalt. 

Ja, dat klopt. Flexibel maatwerk is zelfs noodzakelijk. En het klopt ook dat iemand na een langere periode alsnog kan uitvallen. Net zo goed dat een vrouw met een postnatale depressie, bekkeninstabiliteit of andere zwangerschaps- of bevallingsgerelateerde klachten ook later weer kan uitvallen. Dat is ook geen reden om verlofsoorten bij gezinsuitbreiding niet wettelijk vastgelegd te willen hebben. Er is zelfs flexibel ouderschapsverlof.

Daarom is ook bij overlijden binnen het gezin flexibiliteit en maatwerk nodig en dat kan prima binnen een wettelijk verlofregeling. 

De beste manier om onnodig langdurig of op een later tijdstip van uitval te voorkomen is in ieder geval juist de medewerker de tijd, ruimte en rust te gunnen om te doen wat nodig is om zichzelf en het dagelijks leven weer te stabiliseren. Rust, regelmaat en stabiliteit in het (dagelijks) leven en de eigen emoties aan te brengen.

Want vergis je niet. De emotionele impact van het overlijden binnen het gezin kan vergelijkbaar zijn met overspannenheid of burnout. En hoe gaat men daar in zijn algemeenheid mee om?

Argumenten voor wettelijk verlof bij overlijden binnen het gezin

Zetten we de impact van overlijden binnen het gezin tegenover gezinsuitbreiding.

Emotioneel en gestresst moet je je met de allerlei zaken bezig houden,  zoals:

  • De zorgtaken gaan van 2 naar 1 bij verlies van de partner.
  • De balans is weg, ook werk/prive, met als gevolg risico op overspannenheid en burnout.
  • Hoe behoud je in die emotionele toestand de tijd, energie en aandacht voor kinderen die ook hun verdriet hebben? Dan is de binding met je kind(eren) behouden juist heel belangrijk.
  • Wanneer ga je die hele waslijst aan administratieve afhandeling afwerken? Die stuk voor stuk zout in de wonde zijn.
  • Iedere dag is de confrontatie met de lege plek in het gezin.

Onderzoeksresultaten worden gediskwalificeerd

Er wordt onderzoek gedaan naar verzuim en klachten in relatie tot het verlies van een dierbare. Deze worden als niet voldoende representatief gediskwalificeerd.

Zoals een onderzoek naar Rouw op het werk van het Landelijk Steunpunt Verlies. Met de volgende argumentatie.

Zonder afbreuk te willen doen aan het belang van rouwverwerking is het goed om
de gegevens van het Landelijk Steunpunt Verlies in een juist kader te plaatsen.
De gegevens zijn afkomstig uit een enquête die via het eigen netwerk van het
steunpunt is verspreid. Het is aannemelijk dat dit juist een groep mensen betreft
op wie het verlies en de verwerking daarvan een zware wissel trekt. Gemiddelden
over de duur van afwezigheid zijn berekend op basis van de werknemers die
daadwerkelijk (langdurig) afwezig zijn geweest. De gegevens geven geen
representatief beeld voor alle werkenden die met verlies te maken hebben gehad.

  • Waarop baseert de voormalige minister de bewering dat het aannemelijk is dat het juist om een beperkte groep gaat op wie het verlies een zware wissel trekt en dus niet representatief is? 
  • Je kunt je afvragen of voldoende mensen überhaupt van dit netwerk afweten. Ik wist het ot voor kort ook niet.
  • Dit onderzoek maakt nog steeds duidelijk dat er een groot probleem is met rouw op het werk. Ongeacht hoe groot de groep is.

Welk onderzoek voldoet dan wel?

De beantwoording van de kamervragen zijn onlogisch.

De rekening voor wettelijk verlof niet naar werkgevers

Ik denk dat werkgevers niet staan te springen om rouwverlof op te nemen in de CAO’s en arbeidsvoorwaarden, omdat zij de rekening gepresenteerd krijgen van een gebeurtenis in het prive-leven van een werknemer.

De overheid legt te veel taken, die mijns inziens bij de overheid horen, en de rekening daarvan bij de werkgevers. Om diverse politieke redenen, waar ik hier nu uit wil blijven.

Als UWV de loonkosten bij rouwverlof (vergelijkbaar met zwangerschaps- en bevallingsverlof) op zich neemt zal het animo vanuit de werkgevers zeker toenemen.

Iedere HR medewerker kan de positieve effecten van wettelijk door UWV betaalt rouwverlof zo opnoemen.  Dat zijn onder andere: duidelijkheid en rust voor alle betrokkenen, sneller herstel, zuivere verzuimcijfers, geen onnodig gedoe met de Wet Verbetering Poortwachter.

CNV handreiking voor rouw op de werkvloer

Er komt steeds meer bewustwording voor rouw in relatie tot werk. Diverse goede initiatieven worden opgestart.

De vakbond CNV heeft een handreiking voor rouw op de werkvloer opgesteld.

Deze kan je hier opvragen.

Teken en deel de petitie voor rouwverlof bij overlijden binnen het gezin

Er is geen verlof bij overlijden binnen het gezin geregeld en wel verlof bij gezinsuitbreiding. Dus wel bij iets heugelijks, waar de meestes mensen bewust voor kiezen en niet bij iets met een veel grotere en negatieve impact waar er geen keuze is.

Daarom heb ik een petitie voor wettelijk verlof bij overlijden opgestart. Om dit mogelijk te maken is alle hulp hard nodig. Ook als jij nu niet rouwverlof nodig hebt. Want bij de dood heb je het niet voor het kiezen. Het kan je vandaag of morgen opeens overkomen.

Deel, deel en deel de petitie. Met zoveel mogelijk mensen. Vraag er aandacht voor in allerlei groepen en clubs. Onder je vrienden en familie. Ieder gezins- of familielid tekent apart.

Bij je social media. Laten we de kracht van social media op een positieve manier inzetten.

En vraag iedereen om het op hun beurt ook weer te delen. Want jij en ik hebben ook maar een beperkt bereik. Maar als iedereen het deelt… moet je zien wat er gebeurt.

Willen we wettelijk verlof bij overlijden echt mogelijk maken dan zullen we veel gewicht in de schaal moeten leggen. Dat de politiek er niet meer omheen kan en het zelf ook vanzelfsprekend vindt dat er wettelijk verlof is bij overlijden binnen het gezin. Dat welwillende kamerleden niet meer met een kluitje in het riet gestuurd worden.

Dat kan alleen bij zoveel mogelijk handtekeningen. We zijn de 80.000 handtekeningen al gepasseerd. De petitie is overhandigd. Echter dat zegt nog helemaal niets. Het streven is om minimaal 100.000 handtekeningen te verzamelen.

Ik dank je alvast voor je hulp en inzet. En ook alvast namens iedereen die rouwverlof in de toekomst nodig heeft. Mede dank zij jouw hulp en inzet gaan we dit mogelijk maken. Want iedere ondertekening is een stapje in de goede richting.

Heb je ideeën of suggesties hoe we dit als een olievlek in Nederland kunnen verspreiden? Laat het mij weten. Of kom zelf in actie. Ook dat draagt weer een steentje bij. Alle beetjes helpen.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies. Veerkracht. Voldoening. draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders