Verlies, rouw en veerkracht

Online programma, Training & Coaching

Rouw en herinneringen

Door de herinneringen blijven rouwen en leven naast elkaar bestaan. Voor altijd. Rouw verweef je dan ook in je leven. Dat is volkomen logisch. 

Herinneringen zijn een eerbetoon

Want je hebt herinneringen aan iemand. Je had dromen met iemand. En daar is een dikke streep doorheen gekomen. Maar die herinneringen heb je nog steeds. En dat is maar goed ook. Want iemand is belangrijk voor jou geweest en jij bent belangrijk voor iemand geweest. Dus hoe mooi is het als je die herinneringen met je meeneemt. Dat is tegelijk ook een eerbetoon aan degene die je nu zo moet missen.

Ruimte voor leven

Het is wel helpend als die herinneringen op een gegeven moment meer naar de achtergrond gaan. Om zo ruimte te maken voor het leven. Want je hebt nog een leven te leven. Hoe wil je de rest van je leven nog verder leven?

Het leven bood voorheen mooie, fijne en leuke momenten. En dat biedt het leven nog steeds. Maar het is de kunst, de uitdaging om die lichtpuntjes in het leven nog of weer te kunnen zien.

Triggers

En dan nog zullen er altijd triggers, momenten zijn die je weer terugwerpen naar de persoon die je nu zo moet missen. Of dat nu een begintune van een film is, een foto van een echo of dat je jongste kind ouder zal worden dan het oudste kind.

Hoe neem je herinneringen met je mee?

Voor iedereen is het verschillend hoe je de ander wilt blijven herinneringen. Daar is geen goed of fout in. Het is juist mooi als je die herinneringen weer bewust kan opzoeken of ophalen. Het gevoel dat je iemand weer als het ware dicht bij je voelt. Dat kan pijnlijk of verdrietig zijn. Maar ook heel mooi en hartverwarmend. Dat je met warmte en liefde kan terugkijken op alle mooie momenten die je samen gedeeld hebt. De positieve eigenschappen of de wijze lessen die je mee kan nemen naar de toekomst. Bijvoorbeeld: hij stond altijd positief in het leven. Zij wist altijd iemand een warm welkom te geven. Je voelde je echt thuis bij haar. Zij was altijd zo praktisch en geordend. Het liep bij haar op rolletjes. Hij kon zo goed luisteren. Je voelde je je echt gezien en gehoord

Tips

 • Er zijn zoveel verschillende manieren om de herinneringen te behouden, bewaren en met je mee te nemen.
 • Speciale fotoalbum maken
 • Herinneringsdoos met brieven, foto’s, knoop van de favoriete jas, bijzondere voorwerpen
 • Mensen vragen om herinneringen en anekdotes en deze bundelen in een soort boekwerk.
 • Van stukjes kleding of voorwerpen een mooi herinnerings-’kunstwerk’ maken
 • Een altaartje
 • Speciale boom of plant in de tuin of ergens anders
 • Urn op een speciale plek in de tuin
 • Borrelglaasjes met de naam erop gegraveerd
 • Schilderij maken
 • Tatoo zetten
 • Knuffel met als afbeelding de ouder
 • Boek schrijven
 • Een trip to memory-lane maken

Er zijn oneindig veel dingen die je kunt doen of maken om de herinneringen met je mee te nemen. Kies dat wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders