Verlies, rouw en veerkracht

Trainer, Auteur, Spreker, Dagvoorzitter, Coach

Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach-75

Grenzen stellen: 11 persoonlijke grondrechten die jouw daadkracht ondersteunen

Persoonlijke grondrechten ondersteunen jouw daadkracht bij grenzen stellen. Maar hoe dan? Wat zijn ze eigenlijk en wanneer heb je ze nodig? Waarom pas jij ze niet toe? Want ook jij hebt rechten! Weet dat als jij ze toepast jij met meer zelfvertrouwen en daadkracht de regie weer gaat terugpakken en je eigen keuzes gaat maken. 

Vind jij het moeilijk om grenzen te stellen?

  • Je bent het zat om te vaak aan de zijlijn te staan. 
  • Jouw plannen, wensen en ideeën worden niet serieus genomen.
  • Je hebt je laten meeslepen of overhalen door iemand anders en je hebt daar achteraf spijt van.
  • Je vindt het moeilijk om nee te zeggen.
  • Iemand komt te dicht bij je staan of laat je niet uitpraten.
  • Je hebt spijt dat je iets hebt toegezegd dat eigenlijk niet uitkomt.
  • Je bent continu bezig om als vanzelfsprekend anderen te helpen ten koste van jezelf.

Wat jij dan nodig hebt zijn persoonlijke grondrechten.

Wat zijn persoonlijke grondrechten?

Grenzen stellen Persoonlijke Grondrechten

Waarom heb je persoonlijke grondrechten nodig?

Je hebt ideeen voor je huis of op het werk, je maakt plannen voor een vakantie, je hebt dromen voor je toekomst of een nieuw huis, baan of opleiding. Het kan om kleine dingen, maar ook om grote zaken gaan die gevolgen hebben voor je verdere leven. 

En een ander vindt daar heel vaak wat van. Die keurt het goed of af. Die afkeuring kan heel openlijk (uitspreken) of heel subtiel (o.a. gezichtsuitdrukking) zijn. En het kan voorkomen dat je achteraf baalt dat je je er door hebt laten leiden en is het al gebeurd. Want: eerlijk is eerlijk. Een mening van een ander heeft vaak toch invloed op je. En de mening van een ander in overweging nemen kan heel zinvol zijn. Als jij maar een bewuste keuze maakt.

Wat er gebeurt is dat jouw persoonlijke grondrechten terzijde worden geschoven. Door de mening, oordeel of een actie van een ander, maar vaak ook door jezelf. Want jij laat het gebeuren. 

Ik hoor je nu al protesteren. 

  • “Ja, maar…”
  • “Ik kan er toch niets aan doen, dat…”
  • “Maar de situatie …”

Ik herken dit en met mij velen anderen.

Wat jij nodig hebt is het besef dat ook jij persoonlijke grondrechten hebt. Deze zijn op een zekere manier een van de fundamenten van je gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en veerkracht. Ze helpen je om met daadkracht grenzen te stellen. 

En nu komt de crux van het verhaal. 

HET GAAT EROM DAT JIJ GRENZEN GAAT STELLEN OM TE VOORKOMEN DAT IEMAND, JIJ OF EEN ANDER, JOUW PERSOONLIJKE GRONDRECHTEN TERZIJDE SCHUIFT. 

Het gaat er niet om dat jij de grens mag stellen dat je niet het project van een ander overneemt omdat jij nu geen tijd hebt. Het gaat erom dat jij, op het moment dat het verzoek komt, grenzen gaat stellen dat jij het persoonlijke grondrecht hebt om nee te zeggen. Dus dat je zegt dat je geen tijd hebt en dus niet het project van een ander overneemt. 

Of dat je het persoonlijke grondrecht hebt om je niet te laten leiden door de goedkeuring van een ander als jij een bepaalde opleiding wilt gaan volgen.

En als jij die innerlijke overtuiging hebt … dan kan jij met meer daadkracht gaan staan voor wat jij belangrijk vindt.

Zoals je ziet werken persoonlijke grondrechten dieper door dan alleen vaardigheden leren om je assertiever op te stellen. Want als jij niet de innerlijke overtuiging hebt dat jij ook het recht hebt op deze persoonlijke grondrechten, dan zal het je erg kunnen tegenvallen om de vaardigheden in de praktijk te gaan toepassen.

 

Hoe reageer jij op persoonlijke grondrechten?

Om beter grenzen te leren stellen is het belangrijk om te weten hoe jij reageert op persoonlijke grondrechten. Bewustwording is key in dit leerproces.

Lees nog eens rustig de persoonlijke grondrechten door en beantwoord voor jezelf de volgende vragen.

  • Wat is jouw reactie erop?
  • Komt er een emotie of gevoel? Voel je boosheid, irritatie of denk je verdorie, dat probeer ik ook steeds?
  • Is er een plek in je lichaam dat reageert? Trekt je maag samen, krijg je een brok in je keel, gaat je hard sneller kloppen?
  • Voel je weerstand?

Waar komt jouw reactie vandaan?

Zaak is om je bewust te worden, waarom je in bepaalde situaties niet je persoonlijke grondrecht toepast. Blijkbaar blokkeer je. Als je dat weet en de situaties gaat herkennen, dan kan je gericht gaan werken aan je blokkades. 

Je weet nu wat jouw reacties op de persoonlijke grondrechten zijn. Je weet nu ook bij welk persoonlijke grondrecht je blokkeert. Vraag jezelf dan eens het volgende eens af:

  • Waar komt mijn reactie vandaan?
  • Wat zit eronder (verstopt)?

Voor het leren grenzen stellen, het toepassen van de persoonlijke grondrechten en in de praktijk brengen is meer nodig dan alleen het trainen van vaardigheden op het gebied van assertiviteit . 

Je hebt bewustwording en inzicht nodig in wat er eigenlijk gebeurt in een bepaalde situatie. Dat je gaat herkennen waar en wanneer welke persoonlijke grondrechten in het geding zijn en wat je er aan kan doen. In de module Persoonlijke grondrechten leer je hier mee over.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders