Zelfwaardering: is nee een afwijzing of gewoon nee? - Verlies, rouw en veerkracht

Verlies, rouw en veerkracht

Trainer, Auteur, Spreker, Dagvoorzitter, Coach

MARRIT VAN EXEL-coach zelfvertrouwen en veerkracht

Zelfwaardering: is nee een afwijzing of gewoon nee?

Waarom is een nee als antwoord of nee zeggen toch zo beladen? Zegt dit iets over zelfwaardering, eigenwaarde of zelfvertrouwen? Het is interessant om stil te staan bij wat er gebeurt als er iemand nee zegt. Waarom durf je geen nee te zeggen of ervaar je een nee als een afwijzing?

 

Ervaring bij nee

Wat gebeurt er als jij of een ander nee zegt. Je bent bang dat:

 • de ander zich afgewezen voelt;
 • ‘ze’ jou niet meer aardig vinden;
 • je ergens niet meer bij hoort als je niet meegaat met de stroom;
 • iemand kwetst;
 • je voor schut staat;
 • je bakzeil moet halen;
 • het gezichtsverlies is;
 • iemand teleurstel;
 •  

Bovenstaande redenen kunnen een indicatie zijn hoe jouw gevoel van eigenwaarde of zelfwaardering is. Over hoe jij zelf een nee kan ervaren en of jij dat vervolgens projecteert op een ander. De vraag is of dat klopt en terecht is. 

Bewustwording

 

Probeer eens te kijken wat er met jou gebeurt zodra er sprake is van een nee.

 • Wat voel en ervaar je? Wat gaat er in jou om?
 • Sta eens stil wat de onderliggende reden is dat jou weerhoudt om nee te zeggen. Zegt het iets over jouw gevoel van eigenwaarde of jij wel deugt of goed genoeg bent? Kijk eens naar bovenstaande lijstje. Is er een bij jou van toepassing?
 • Vind je dat je het recht hebt om nee te zeggen? Hier speelt ook een stukje zelfwaardering mee. Waardeer jij jezelf als waardevol genoeg om nee te mogen zeggen?

Ervaringen

Besef dat wat jou weerhoudt om nee te zeggen waarschijnlijk iets is dat je geleerd hebt vanuit het verleden. Je hebt situaties meegekregen dat nee zeggen niet kon en mocht. Het was niet veilig om nee te zeggen. Of je hebt onvoldoende kunnen oefenen met nee zeggen. Je hebt geen goede voorbeelden gezien. Innerlijke kracht is niet alleen zelfvertrouwen maar ook het beheersen van bepaalde vaardigheden. Als je nee zeggen niet hebt geleerd dan kun je alsnog besluiten om die vaardigheden wel te gaan leren en oefenen. 

Wees je bewust van het feit dat het verleden het verleden is en niet het heden, waarin je nu als volwassene vrij bent om te kiezen en te handelen. Indien je je nog steeds niet vrij of veilig voelt of bent om nee te zeggen, dan zit je in een situatie dat zeker aandacht behoeft. Je hebt dan wellicht professionele hulp nodig.

Schuldgevoel

Soms kan nee zeggen je een schuldgevoel geven. En deze aangeleerde relatie dien je los te laten. Natuurlijk is het zo dat jouw actie een effect of gevolg heeft. Echter het is ook heel belangrijk, hoe moeilijk dat soms ook is, om het volgende te beseffen. Wat jij voelt en ervaart is jouw verantwoordelijkheid en wat een ander voelt en ervaart is diens verantwoordelijkheid. Lees hiervoor deze blog.

Invalshoek

Probeer eens vanuit een andere invalshoek naar een nee te kijken. Het zal niet direct mogelijke triggers of een pijnlijke gevoel wegnemen. Het kan je wel helpen om toch nee te zeggen of een nee minder persoonlijk te incasseren.

 • Jij of een ander zegt nee omdat er op dat moment geen match is. Bijvoorbeeld: jij en de ander willen gewoon ieder iets anders. Er is een verschil van wensen, ideeën, meningen of inzicht.
 • Je wijst niemand als mens of persoon af als je nee zegt. Denk aan het volgende: als een kind iets stouts doet, dan is niet het hele kind stout. Iets wat het kind doet is stout. Dus als iemand nee tegen jou zegt of andersom, dan is dat een nee tegen iets en niet tegen de hele persoon. Als jij nee zegt tegen iemand dan is dat vanuit jou vaak geen afwijzing van de persoon. Dus waarom zal je een nee van een ander wel als een afwijzing opvatten?
 • Jij en de ander blijven nog steeds dezelfde persoon met alle goede kwaliteiten. Het zegt niets nadeligs over jou of de ander als persoon.
 • Iedereen heeft het recht om nee te zeggen. Je bent een volwassene die het recht heeft om zijn eigen mening te uiten. Dus jij hebt het recht om nee te zeggen tegen een ander en dit geldt dus ook andersom.
 • Nee zeggen kan je ook vanuit respect naar de ander doen. Je bent eerlijk en je houdt de relatie zuiver. Kies je voor eerlijkheid of wenselijkheid met alle gevolgen van dien?

Stel je eens echt helemaal voor, beeld het je helemaal in, hoe jij je zal voelen als jij in een moeilijke situatie nee hebt gezegd. Opluchting, trots, vrijheid, …….., ?

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders