Voelen is een weg naar zelfvertrouwen. Dat lijkt voor velen vast een bijzondere redenatie. En toch……
Openstaan voor je eigen signalen
Eigenlijk is je lichaam één grote antenne. Heel veel prikkels, informatie en andere gewaarwordingen neem je vaak onbewust waar. Je hebt een indruk van of een gevoel bij een persoon of een situatie. Zonder dat je kunt duiden waarom, vertrouw je iemand wel of niet. Vind je dat een restaurant een prettige sfeer heeft of niet. Verloopt een gesprek goed of stroef.
Komt het weleens voor dat je gevoel je een ‘seintje’ geeft en dat je dat negeert met rationele argumenten? En dat je er later spijt van hebt dat je niet naar je gevoel hebt geluisterd. Of je mist de signalen, omdat je te veel met je hoofd en je verstand bezig was.
Het gevolg kan zijn dat je achteraf denkt dat je anders had moeten reageren. “Nu heb ik iets toegezegd, maar eigenlijk sta ik er niet achter. Het klopt niet. Nu ben ik weer niet serieus genomen. Ik heb spijt van mijn beslissing.”
Eigen voorbeeld
Eens had ik een duidelijk voorbeeld van de positieve uitwerking hiervan. In een meubelzaak was ik met een verkoper in gesprek over de prijs van een bankstel. Ik twijfelde en besloot nog verder te gaan kijken. En op weg naar de uitgang stond die verkoper met naar later bleek de filiaalmanager.
Ik voelde de spanning in mijn borstkas al opstijgen naar mijn keel nog voordat ook maar één woord was gewisseld. Dit was vast het moment voor een ‘Offer you can’t refuse’, maar dan moest ik wel direct beslissen. En het was inderdaad een heel aantrekkelijk aanbod.
En ik voelde mij voor het blok gezet. Door de signalen in mijn lichaam waar te nemen was ik alert. Ik had zo de tijd genomen om mij voor te bereiden hoe ik daar op wilde gaan reageren. Dat gaf mij rust. Ik heb vriendelijk aangegeven dat ik nog in de oriëntatiefase was en heb het aanbod afgeslagen. En achteraf ben ik heel blij, want ik kwam elders een andere bank tegen die mij nog meer beviel.
Maar het voorkomen van een onbedoelde aankoop door het weerstaan van de druk was weer een ‘boost-momentje’ voor mijn zelfvertrouwen.
Doen
Probeer de komende tijd eens te gaan letten op de signalen van je lichaam en je gevoelens op dat moment.
- Verstrakken je kaken, spannen je nek- en schouderspieren aan, trekt je maag samen, krijg je kramp in je buik? Voel je je futloos, duf of down? Of heb je juist een warm gevoel in je buik, ben je ontspannen, voel je je energiek en vrolijk?
- Wat is er op dat moment of was er eerder die dag aan de hand?
Tip: zet een wekker op een aantal momenten van de dag. En als die afgaat, ga je in gedachten je lijf langs. Wat en waar neem je iets waar? En hoe voel jij je op dat moment?
Bedenktijd tussen stimulus en respons
Steven Covey schrijft: tussen stimulus en respons zit de menselijke vrijheid om te kiezen. Ook Ingeborg Bosch beschrijft in haar boek ‘Illusies‘ over het vetorecht dat jouw hersenen hebben op het automatisch reageren op een situatie mits je de triggers leert herkennen.
Die seconden geeft jou de ruimte om te kiezen hoe je gaat reageren. Hoe beter jij de signalen oppikt, hoe serieuzer jij jezelf kan gaan nemen.Dat kan helpen om bijvoorbeeld te leren begrenzen. Hoe serieuzer jij jezelf neemt, hoe serieuzer een ander jou wel moet gaan nemen. En dat is altijd goed voor jouw gevoel van eigenwaarde, zelfrespect en zelfvertrouwen.