Verlies, rouw en veerkracht

Trainer, Auteur, Spreker, Dagvoorzitter, Coach

Zelfbeeld: van redders- naar slachtofferrol

Hoe kan het toch dat mensen met een redderssyndroom toch nog vervallen in een aanklagers- of slachtofferrol? Hoe je zelfbeeld je gedrag beinvloed. Het antwoord is de dramadriehoek. Hier in het kort toegelicht.

Interactieprocessen

Mensen zijn in interactie met elkaar en daar nemen ze hun eigen onbewuste ervaringen in mee. Want al naar gelang de onbewuste behoeften vertoont men bepaald gedrag dat op de een of andere manier toch een beloning met zich meebrengt.

Mensen die altijd klaar staan om een ander te helpen, te ‘redden’ vervallen op een gegeven moment in een andere rol. Ze voelen zich onbegrepen. In de dramadriehoek zijn 3 rollen terug te zien.

Rollen

Het slachtoffer kijkt vooral naar de ander als oorzaak van zijn of haar probleem.  Ik kan er toch niets aan doen….. Het komt door……. dat ik zo reageer. Daardoor hoeft hij/zij geen verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leven en gedrag. Mensen in de omgeving worden daar op een gegeven moment wel moe van. En er ontstaat vaak een self-fulfilling prophecy.

De aanklager ziet vooral wat de ander niet goed doet. Hij/zij treft geen enkele blaam voor het eigen gedrag. De ander is schuldig.

De redder besluit gevraagd maar ook vaak ongevraagd hulp te bieden. Staat vaak al direct klaar voor anderen. Er zit vaak een valse hoop op waardering, erkenning, gezien en gehoord willen onder. En dan bouwt vaak de teleurstelling zich op. Vanuit teleurstelling ontstaat boosheid en verdriet.

En dan is de stap heel klein om in de slachtoffer of aanklagersrol te stappen. ‘Waarom ziet iedereen niet dat ik juist iedereen probeer te helpen. Ik sta voor iedereen altijd klaar en dan is het gewoon stank voor dank. Het ligt helemaal niet aan mij. Ik doe het goed en jij doet het fout.’

Aandacht gericht op de ander

Wat hebben al deze rollen met elkaar gemeen? Ze kijken vooral naar het gedrag van een ander en niet naar zichzelf. ‘Wat is mijn aandeel in dit interactieproces?’

Doen

  • Kijk eens echt oprecht eerlijk naar jezelf en jouw gedrag. Wat doe jij? Beschuldigen, redden of klagen?
  • Steek je hand in eigen boezem.
  • Wat zit daaronder aan behoefte?

Om achter je onderliggende behoefte te komen kan je het volgende doen. Stel in gedachten iemand voor met wie je een gesprek aangaat. Aan deze persoon ga je de situatie uitleggen. Herhaal tegen die ‘persoon’ steeds: ‘Ik doe dit, omdat…..’ En herhaal dit een aantal keren. Als je op het punt komt dat het je op de een of andere manier emotioneel raakt dan kom je bij de kern van jouw behoefte.

Bewustwording is key om terug te komen bij jouw innerlijke kracht. Zodra je je eigen gedrag en onderliggende behoefte gaat doorzien, laat je je minder regeren door je eigen impulsen en door anderen. Dan versterk je je innerlijke kracht. Beetje bij beetje.

NB: de foto is gemaakt met de mobiel van het scherm. Ik heb gekozen voor dit plaatje dat stond tussen vele plaatjes van de reddingsdriekhoek. Bron stond er niet bij. Indien bekend dan zal ik dat direct correct aanpassen.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders