Verlies, rouw en veerkracht

Trainer, Auteur, Spreker, Dagvoorzitter, Coach

3 belangrijke inzichten voor versterken gevoel van eigenwaarde

Voor het vergroten van je gevoel van eigenwaarde zijn er 3 belangrijke inzichten die al een enorme impact zullen hebben als je ze toepast.

Tip 1: Stop met vergelijken en kijk naar wat er al wel is

Vergroot jij je gevoel van eigenwaarde als jij jezelf gaat vergelijken met anderen die ergens beter in zijn? Er is altijd baas boven baas. Er zal altijd iemand slimmer, knapper, sneller, handiger, succesvoller, zorgzamer, assertiever, etc. zijn.

Vergelijken heeft absoluut geen zin. Dus STOP daar onmiddellijk mee! Het zorgt er alleen maar voor dat jij kijkt naar tekortkomingen in eigenschappen en vaardigheden die jij nu niet hebt. En misschien heb je ze niet eens nodig.

Het is heel verleidelijk om te kijken waarin anderen slechter of minder zijn dan jij. Ze zijn dikker, dommer, egoïstischer, onhandiger, etc. In het begin kan je dat helpen om te zien wat jij dan beter of goed kan. Keerzijde is dat je anderen ‘naar beneden’ gaat halen om jezelf beter te gaan voelen. Dat is vanuit het negatieve denken en niet vanuit je eigenwaarde.

Ga vertrouwen op je zelf, jouw eigen kwaliteiten en (innerlijke) kracht. Dit is een van de meest belangrijke dingen voor het het ontwikkelen van een goed gevoel van eigenwaarde. Het maakt jou onafhankelijker van anderen. Je weet wat je kan en waard bent en waar je beperkingen liggen. Die mogen er allemaal zijn en dat is ok. Dat maakt jou tot je authentieke zelf. Ga uit van je eigen unieke en waardevolle kracht.

Doen

  • Kijk naar je eigen kwaliteiten. Wat kan en doe je goed? Waar mag jij eigenlijk best wel trots op zijn? Vaak is het geen kwestie van ontwikkelen, maar van herkennen, erkennen en zien wat er al aan kwaliteiten is. Veel vrouwen zien niet meer wat ze goed kunnen of gedaan hebben. Soms ook omdat zij dat vanzelfsprekend vinden.
  • Schrijf iedere avond minimaal 3 dingen op die je goed hebt gedaan. Het kunnen hele kleine dingen zijn, zoals de kinderen op tijd naar school, het verslag voorzien van goede grafieken, een goede presentatie gegeven, een nieuw recept uitproberen.

Als je dit regelmatig doet, ga je vanzelf meer zien waar je goed in bent. Op deze manier ga je jezelf meer waarderen. Je versterkt daarmee je gevoel van eigenwaarde en het geeft meer zelfvertrouwen.

Bonus van stoppen met vergelijken is dat het rust geeft. Het is echter niet makkelijk om dit automatische gedrag af te leren. Maar bewustwording hiervan helpt al. Constateer dan: ‘He, ik ben aan het vergelijken. Dat hoeft niet, want ik heb mijn eigen vaardigheden en kwaliteiten.’ Meer is niet nodig.

Tip 2: Vaardigheden ontwikkelen

Het kan zijn dat je jezelf een doel stelt, bijvoorbeeld het starten van een eigen bedrijf. Als je voor een bepaald beroep een opleiding nodig hebt dan ga je naar school. Als je een goede boekhouding wilt voeren dan zal je je in dat onderwerp moeten gaan verdiepen.

Wil je bepaalde vaardigheden vergroten, zoals gespreksvoering of presenteren, dan ga je oefenen, met vallen en opstaan. Kraak jezelf dan niet af, maar accepteer dat als een natuurlijk onderdeel van het leerproces. Het hoort allemaal bij onze persoonlijke ontwikkeling.

Ons leven is een groot en lang proces van persoonlijke ontwikkeling. En je hoeft niet alles al te kunnen of perfect te doen. Je leert wat je op dat moment nodig hebt.

Doen

  • Kijk eens naar wat je wilt doen of bereiken of waar je beter in wilt worden. Dat kan een hobby zijn, een bepaalde vaardigheid, een droom. Dat is je focus voor dat moment.
  • Inventariseer wat je nodig hebt om dat te bereiken.
  • Maak een actieplan. Welke stap ga je zetten en wanneer?
  • Vervolgens ga je stapje voor stapje te werk om je doel te bereiken.

Als je nieuwe vaardigheden hebt geleerd of nieuwe dingen met succes hebt gedaan dan is dat weer een boost voor je zelfvertrouwen.

Tip 3: Zoek een stimulerende omgeving

Kijk naar de omgeving(en) waarin jij je bevindt en de mensen met wie je omgaat. Het schijnt dat je het gemiddelde bent van je 5 beste vrienden. Je familie, vrienden, collega’s en anderen hebben allemaal verwachtingen en wensen ten aanzien van jou. Ze hebben in meerdere of mindere mate invloed op jou, maar jij ook op hun. Dat kan positief of negatief zijn.

Het is belangrijk dat jij je geaccepteerd en gewaardeerd voelt en dat je gewoon jezelf kan zijn. Van mensen die jou versterken wordt je blij, enthousiast, voel jij je goed. Ze geven je energie, stimuleren je in je ontwikkeling, dromen en plannen.

Bij mensen die jou (onbewust) verzwakken voel jij je leeggezogen, zwaar, moe, kom je met een naar gevoel vandaan. Ze halen je naar beneden, zien bij jouw ideeën alleen maar beren op de weg. Het is steeds een druk of strijd om dingen voor jezelf of op jouw manier te doen.

Doen

  • Kijk eens eerlijk naar de mensen met wie je omgaat. Versterken of verzwakken ze jou?
  • Zoek de mensen op die je energie geven, die jouw interesses delen. Als je deze niet in jouw omgeving hebt, zoek dan een andere omgeving op waar je ze wel tegenkomt. Vaak is een gedeelde interesse al een enorme opsteker. Dat kan een sport- of hobbyclub of vrijwilligerswerk zijn. Je kunt zelfs van werkgever veranderen.
  • Besteed steeds minder aandacht aan de mensen die jou verzwakken. Soms ontkom je er niet aan. Zeker niet als het familie, collega’s of directe buren zijn. Dan is het zaak om te leren begrenzen en op een andere manier met deze mensen om te gaan.

Let op! Dit kan een pijnlijk proces zijn. Bewustwording van wat er is kan teleurstellend zijn en verdrietig maken. De gevoelens die erbij komen kijken zijn allemaal ok en mogen er zijn.

Kijk met mildheid en compassie naar jezelf en de ander. Ga niet in verwijten, beschuldigingen, of iets dergelijks. Dit is wat er is en je gaat verder. Maar soms moet je afstand of afscheid nemen om ruimte te maken voor iets moois.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front
Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders