Wie ben ik? - Verlies, rouw en veerkracht

Verlies, rouw en veerkracht

Trainer, Auteur, Spreker, Dagvoorzitter, Coach

"Het overlijden van mijn man veroorzaakte een groot gapend gat."

Als een donderslag bij heldere hemel

Mei 2011. We hadden in het ziekenhuis een familiebijeenkomst. De artsen hadden, zoals mijn man dat noemde, hun ‘bestel je kist maar alvast-gezichten’ op. Nog voordat ze een woord zeiden wisten we al dat het slecht nieuws zou worden. Er was geen hoop meer en de prognose was niet lang. Mijn man ging overlijden.

Dagen van ziekenhuisbezoeken, onderzoeken, wachten, bezoek ontvangen, telefoontjes aannemen. Ik was verlamd en toch deed ik dingen op de automatische piloot. Ik was rustig en kalm, maar ook emotioneel en misselijk van de stress. Zo was ik scherp en zo kon ik niet eens nadenken en kwam er niets uit mijn handen. En tussendoor was er ook nog onze bruiloft van een dagdeel. Wat was die mooi. 

Het waren gelukkig mooie dagen waarin we echt met ons allen afscheid hebben kunnen nemen. Daar ben ik blij om. Na de uitvaart pakte ik het leven zo goed en kwaad als het kon op. Ik besloot mijn huis te restylen. Dat leidde af. Maar toen ik daarmee klaar was zat ik op de bank en dacht: “Ja, ik heb alle vrijheid om te doen en laten wat ik wil…. maar ik vind er geen klap aan.”  

Het leven had geen glans. Ik liep rond met een groot gapend gat naast me. En die was niet af te dekken met pleisters. Ik moest leren leven met dat gapende gat. En dan komt het erop aan. Het is erop of eronder. Bij mij werd het erop. Ik had tenslotte met mijn man afgesproken dat de rest van mijn leven ook leuk zou worden.

Het was veerkracht dat mij hielp overeind te komen, stof af te kloppen en weer te genieten.

Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach-76

Rouw en levenslust bestaan naast elkaar

Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach1-116

Ik leerde hoe het leven weer glans te geven.

Een paar jaar na het overlijden van mijn man heb ik na terugkomst van een sabbatical gekozen om voor mijzelf te beginnen. Daar ben ik nog steeds zo blij om…!

Op het moment dat mijn oudste dochter ongeneeslijk ziek werd bleek het nog eens extra goed uit te komen dat ik geen werkgever had. Het waren 8 weken in een rollercoaster en ik had volledige vrijheid om alles uit mijn handen te laten vallen en er te zijn.

Na haar overlijden was er weer de oorverdovende stilte. Maar wrang genoeg: I knew the drill. Ik kende dat al. Ik wist inmiddels al wat wel en niet voor mij werkte. 

Ineens kreeg ik vragen. Niet van mezelf, maar van andere vrouwen. Zij vroegen mij: “Hoe doe je dat? Hoe lukt het je om steeds weer overeind te komen en hoe blijf je steeds weer opstaan?” 

Die vragen hebben mij geïnspireerd om mijn kracht en expertise in te gaan zetten voor andere vrouwen om weer de draad op te pakken na een groot verlies. Ik weet hoe het is om tegenslag te hebben in het leven dat je knock-out kan slaan. Dat je niet meer weet wat voor of achter is. Hoe je de dagen moet vullen als je er ook geen greintje plezier aan beleeft. Of hoe je je geleefd kan voelen door de waan van de dag. Je hoofd en agenda overvol. Dat je de grip op je eigen leven kwijt bent.

Maar ik weet ook hoe je je veerkracht, je zelfvertrouwen en zelfregie kan terugvinden. Om op te krabbelen en weer de lichtpuntjes in het leven kan zien. Hoe je naast rouwen ook de draad van je leven kan oppakken en kan en mag genieten.

Ik wil je dan ook het vertrouwen geven dat jij, net als ik, je veerkracht kan herpakken, ontwikkelen en versterken. Dat je kan groeien om de regie over je eigen leven terug te pakken. Om weer een zinvolle invulling aan het leven te blijven geven. 

Het resultaat: Rouwen, leven en weer genieten

Een paar weetjes

Op reis

In 2014 ben ik 6 maanden alleen op reis geweest. Doodeng vond ik het. Maar het was een geweldige ervaring.

Verbouwing

Mijn huis en tuin werden helemaal aangepast naar mijn wensen. Het was afleiding, maar het knapte ook op. Ik kon alles helemaal zelf kiezen.

Nieuwe hobbies

Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat ik hardlopen erg leuk vind. Ik ben zelfs 4 keer mee geweest met de Roparun.

Verhuizing

In 2017 ben ik naar de stad verhuisd met een bos vlakbij. Het voelde als een nieuwe fase in mijn leven. Ik heb het er helemaal naar mijn zin.

Nieuwe relatie

In 2018 leerde ik een man kennen die bleef tijdens alle hectiek rondom de ziekte en het overlijden van mijn dochter. We zijn nog steeds blij met elkaar.

Boek Survivalgids voor weduwen

cover boek Survivalgids voor weduwen

Het boek ‘Survivalgids voor weduwen’ geeft je een stappenplan en de tools hoe je naast rouwen ook weer de draad van je leven kan oppakken en weer kan genieten. Het gaat niet snel, maar met stapje voor stapje is het mogelijk. Ik spreek uit eigen ervaring. 

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders