"Het overlijden van mijn man veroorzaakte een groot gapend gat."

Als een donderslag bij heldere hemel

Mei 2011. We hadden in het ziekenhuis een familiebijeenkomst. De artsen hadden, zoals mijn man dat later noemde, hun ‘bestel je kist maar alvast-gezichten’ op. Nog voordat ze een woord zeiden wisten we al dat het slecht nieuws zou worden. Er was geen hoop meer en de prognose was niet lang.

Dagen van ziekenhuisbezoeken, onderzoeken, wachten, bezoek ontvangen, telefoontjes aannemen. Ik was verlamd en toch deed ik dingen op de automatische piloot. Ik was rustig en kalm, maar ook emotioneel en misselijk van de stress. Zo was ik scherp en zo kon ik niet eens nadenken en kwam er niets uit mijn handen. En tussendoor was er ook nog ons bruiloft van een dagdeel. Wat was die mooi. 

Het waren gelukkig mooie dagen waarin we echt met ons allen afscheid hebben kunnen nemen. Daar ben ik blij om. Want inmiddels heb ik al veel vrouwen gesproken waarbij hun partner echt plotseling is overleden. Geen afscheid kunnen nemen doet ongelofelijk veel extra pijn.

Na de uitvaart pakte ik het leven zo goed en kwaad als het kon op. Ik besloot mijn huis te restylen. Dat leidde af. Maar toen ik daarmee klaar was zat ik op de bank en dacht: ja, ik heb alle vrijheid om te doen en laten wat ik wil. Maar ik vind er geen klap aan. 

En dan komt het erop aan. Het is erop of eronder. Bij mij werd het erop. Ik had tenslotte met mijn man afgesproken dat de rest van mijn leven ook leuk zou worden. In het begin deed ik het allemaal omdat het moest. Maar het leven had geen glans. Ik liep rond met een groot gapend gat naast me. En die was niet af te dekken met pleisters. Ik moest leren leven met dat gapende gat.

Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach-76

Ik heb geleerd om het leven weer glans te geven.
Rouwen en leven kunnen naast elkaar bestaan.

Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach1-116

Wat is nu mijn drive?

Een paar jaar na het overlijden van mijn man heb ik na terugkomst van een sabbatical gekozen om voor mijzelf te beginnen. Daar heb ik nog steeds geen spijt van.

Dit kwam zeker goed uit op het moment mijn oudste dochter ongeneeslijk ziek werd. Het waren 8 weken in een rollercoaster. En dan is er de oorverdovende stilte daarna. Maar wrang genoeg, I knew the drill. Ik wist inmiddels al wat wel en niet voor mij werkte. 

Deze volgende tegenslag heeft mij gesterkt om mijn kracht en expertise in te gaan zetten voor andere vrouwen om weer de draad op te pakken na een groot verlies.

Ik weet hoe het is om tegenslag te hebben in het leven dat je knock-out kan slaan. Dat je niet meer weet wat voor of achter is. Hoe je de dagen moet vullen als je er ook geen greintje plezier aan beleeft. 

Of hoe je je geleefd kan voelen door de waan van de dag. Je hoofd en agenda overvol. Dat je de grip op je eigen leven kwijt bent.

Maar ik weet ook hoe je weer je zelfvertrouwen, zelfregie en veerkracht kan vinden om toch weer op te krabbelen en een zinvolle invulling aan het leven te blijven geven. Ook hoe je van rouwen weer naar leven kan gaan. Zelfs hoe je naast rouwen ook kan leven. Ik wil je dan ook het vertrouwen geven dat jij, net als ik, kan groeien om de zelfregie over je eigen leven weer terug te pakken. 

Het resultaat: Rouwen, leven en weer genieten

Een paar weetjes

Op reis

In 2014 ben ik 6 maanden alleen op reis geweest. Doodeng vond ik het. Maar het was een geweldige ervaring.

Verbouwing

Mijn huis en tuin werden helemaal aangepast naar mijn wensen. Het was afleiding, maar het knapte ook op. Ik kon alles helemaal zelf kiezen.

Nieuwe hobbies

Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat ik hardlopen erg leuk vind. Ik ben zelfs 4 keer mee geweest met de Roparun.

Verhuizing

In 2017 ben ik naar de stad verhuisd met een bos vlakbij. Het voelde als een nieuwe fase in mijn leven. Ik heb het er helemaal naar mijn zin.

Nieuwe relatie

In 2018 leerde ik een man kennen die bleef tijdens alle hectiek rondom de ziekte en het overlijden van mijn dochter. We zijn nog steeds blij met elkaar.

Boek Survivalgids voor weduwen

cover boek Survivalgids voor weduwen

Het boek ‘Survivalgids voor weduwen’ geeft je een stappenplan en de tools hoe je naast rouwen ook weer de draad van je leven kan oppakken en weer kan genieten. Het gaat niet snel, maar met stapje voor stapje is het mogelijk. Ik spreek uit eigen ervaring. 

Wil jij ook leren hoe jij weer je leven glans kan geven?

Scroll naar top
Marrit-van-Exel-trainer-spreker-coach-106

Online community: cursussen en forum.

Rouwen, leven en weer genieten draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches