Rouw-vaardigheden zijn noodzakelijk voor het omgaan met verlies
Waarom ‘rouw’-vaardigheden leren? Tegenslag, dood en verlies zijn onvermijdelijke onderdelen van het leven. Toch hebben we nooit geleerd hoe we op een ondersteunende manier hiermee om kunnen gaan. Bij verlies richten we ons vaak alleen op het verdriet en de tijd die nodig is om dit te verwerken, maar er is meer.
Niet alleen verdriet, maar ook veerkracht opbouwen
Verlies leidt niet alleen tot pijn, gemis en verdriet, maar zet ook je dagelijkse routine volledig op zijn kop. Het ontwikkelen van specifieke vaardigheden kan je helpen om weer stabiliteit te vinden in je leven, zelfs in moeilijke tijden van rouw. Je kan daarbij onder andere aan de volgende vaardigheden denken.
Goede zelfzorg heeft grote prioriteit
Wanneer je iemand verliest dan kom je acuut in een stressvolle situatie terecht. Daarover lees je meer in het blog over het Verlieskunde-model van Herman de Monnink. Acute en chronische stress beïnvloeden verschillende chemische processen in je lichaam, waaronder je concentratie en cognitieve vaardigheden. Dit wordt op de site van bewegenvoorjebrein duidelijk uitgelegd.
Het is dan een uitdaging om vaardigheden toe te passen, zoals het omgaan met stress en emoties en het volhouden van een gezonde leefstijl, zoals een regelmaat in bewegen, gezond eten en slapen.
Plannen en organiseren om weer balans te vinden
Het plannen en organiseren van alle (gezins)activiteiten zijn een enorme uitdaging, zeker als je hersenen even niet werken zoals je gewend bent. Toch is het belangrijk om te weten hoe je alle ballen van bijvoorbeeld kinderen, familie, huis en tuin, werk en administratie in de lucht krijgt en houdt zonder jezelf te overbelasten en anderen om hulp te vragen wanneer dat nodig is.
Assertiviteit bij rouw helpt grenzen stellen en respectvol communiceren
Mensen om je heen hebben vaak goedbedoelde adviezen en meningen over hoe je met je verdriet moet omgaan. Hoe je je dagelijks leven weer op de rit krijgt. Wat je wel en niet moet doen. Gevraagd en ongevraagd bieden ze hulp en eigen ervaringsverhalen aan, waar je misschien helemaal niet op zit te wachten.
Dan het is belangrijk om assertief te zijn en je eigen grenzen te stellen tijdens het rouwproces. Het is oké om niet alles te accepteren en je eigen weg te volgen in het verwerken van verlies. Assertiviteit helpt om deze goedbedoelde raad op een respectvolle manier af te wimpelen. Alleen … durf je dat op dat moment te doen? Want je wilt ook niet ondankbaar overkomen.
Zelfvertrouwen en veerkracht opbouwen na verlies
Het rouwproces is nieuw en verwarrend voor je. Je wilt het graag goed doen. Maar hoe doe je dat dan? Moet je juist zus of beter zo? Wat wel of niet? Twijfels over je eigen kunnen of je aanpak komen dan vaak voor.
Het helpt als je voldoende zelfvertrouwen hebt in je eigen vaardigheden en vermogens om deze moeilijke periode door te komen. Vertrouw op jezelf en je eigen kracht om veerkrachtig te blijven, zelfs in de meest uitdagende momenten van verlies.
Met goede communicatie blijf je in verbinding
Communicatie is essentieel tijdens het rouwproces, zowel met jezelf als met anderen. Communiceren is de olie in de machine. Je hebt te maken met veel mensen en instanties. Denk maar aan contact met de bank, notaris, school of je werkgever.
Weet je hoe je helder en duidelijk met je werkgever kan communiceren, zodat je tot goede afspraken kan komen over verlof, werktijden en taken? Wat je met school kan afspreken als het even niet goed gaat met je kind? Hoe je de blokkade van de bankrekening kan opheffen?
Met helder en respectvol communiceren vergroot je de kans om de juiste ondersteuning te krijgen die je nodig hebt tijdens deze moeilijke periode.
'Rouw'-vaardigheden integreren in het dagelijks leven
Hoewel deze en nog vele andere vaardigheden het verdriet en het gemis niet wegnemen, zijn ze wel ondersteunend gedurende je rouwproces.
Ik denk dat het dan ook de hoogste tijd is om hier meer aandacht aan te besteden bij het verwerken van de impact van verlies. Het algemene beeld dat verlies en rouw enkel verdriet is, dient aangepast te worden. Rouwondersteuning kan niet beperkt blijven tot enkel het leren omgaan met pijn, gemis en verdriet.
Daarnaast zijn deze ook waardevol in het ‘gewone’ dagelijks leven. Het ontwikkelen van deze vaardigheden maakt je niet alleen veerkrachtiger in tijden van verdriet, maar ook sterker in het omgaan met andere uitdagingen die het leven te bieden heeft.
Ze maken je mentaal sterker, veerkrachtiger en weerbaarder als het leven je flink onderuit haalt en je weer overeind wilt krabbelen.
Het is tijd om universele (‘rouw’-)vaardigheden te integreren in school-, andere opleidingen en het werkende leven.