Verlies, rouw en veerkracht

Online programma, Training & Coaching

Veerkracht is jezelf ook prioriteit geven

Herken je dat ook? Je wilt wel meer tijd voor jezelf en je ontspanning of voor je familie en vrienden. Maar ja, je bent zo druk, zo druk. Je wilt wel, maar het kan gewoon echt niet. Mijn vraag aan jou is: Kan het echt niet of denk je dat het echt niet kan? Beschouw jij tijd voor jezelf als waardevolle en gezonde zelfzorg?

Zelfzorg

Natuurlijk zijn er momenten dat er heel veel zaken tegelijk komen. En dan is er meestal weinig keus. Bij vrouwen met kinderen zijn dat vooral de maand december en het einde van het schooljaar. Maar zelfs binnen drukke perioden is er soms nog wel wat ruimte om te kijken hoe je je tijd verdeelt. Probeer eens van een afstandje naar jouw situatie te kijken. Alsof jij je eigen beste vriendin bent die jou advies gaat geven.

  • Hoe laat sta je op? En is dat altijd gehaast? Kan je een (half) uurtje eerder opstaan, zodat je een rustiger ochtendritueel hebt?
  • Als je klaar bent met eten… ruim je dan direct af of neem je nog even de tijd om rustig te zitten met elkaar te praten?
  • Wat doe je ‘s avonds? Hoeveel tijd besteed je aan je mobiel of kijk je tv? Hoe laat ga je naar bed?
  • Denk eens na. Waar liggen de onnodige tijdvreters?
  • En vraag je weleens hulp? En als er hulp wordt aangeboden, kan jij dat dan aannemen?

Waardering eigen activiteiten

Een andere interessante vraag is: Hoe waardeer jij tijd voor jezelf en anderen? Hoeveel waardering en dus prioriteit krijgen de activiteiten van jou, je partner, kinderen? Hoeveel activiteiten is eigenlijk nodig? Vooral kinderen krijgen vaak veel prioriteit in hun activiteiten, zoals sport, toneel, muziek, scouting, noem maar op. Met 1 kind is dat nog wel te doen, met 2 wordt het al een stuk drukker. Toen ik 4 kinderen had konden ze allemaal 1 activiteit buiten school kiezen naast met vriendjes afspreken. Gewoon omdat ik eerder alleen maar van hot naar her aan het rijden was. Alle activiteiten waren leidend voor de rest van mijn agenda, zoals boodschappen doen en vaak schoot zelfs het gezamenlijk eten er bij in.

In je agenda staan zaken die belangrijk en minder belangrijk zijn. Jij vindt ze belangrijk en geeft er prioriteit aan, want anders zou je ze niet doen. Of vind niet jij maar vindt een ander ze belangrijk? Hmmm, interessant.

Maar het allerbelangrijkste: Geef jij vooral prioriteit aan een ander of maak je ook tijd vrij voor jezelf?

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders