Hoe rouw je zelfvertrouwen en veerkracht aantast
In het leven krijgen we allemaal te maken met tegenslagen en dat kan ervoor zorgen dat je je zelfvertrouwen en veerkracht verliest. Tegenslagen kunnen van klein tot groot en soms zelfs extreem zijn. Het verlies van iemand of iets dierbaars voelt alsof je knock-out bent geslagen. Het heeft een diepgaande impact op je gevoel van veiligheid en controle over je leven. Je ervaart acute of chronische stress met alle lichamelijke gevolgen die erbij komen kijken. Het leidt tot gevoelens van rouw, verdriet en soms zelfs hopeloosheid
Hoe nu verder?
Je wilt wel weer verder, maar je weet niet hoe. Misschien twijfel je aan jezelf en of je het wel goed aanpakt. Het voelt alsof je geen grip meer hebt op je leven.
In een situatie als deze, onthoud dan dat je echt niet alleen bent in je gevoelens en ervaringen. Want iedereen ervaart in zijn leven tegenslagen en kan daardoor uit het lood geslagen raken. Worstelt soms met het gevoel de grip op jezelf en je leven kwijt te zijn. Hoe ga je hier dan mee om? Juist in deze momenten is het van onschatbare waarde om je vaardigheden voor veerkracht en zelfvertrouwen te ontwikkelen en versterken.
"Veerkrachtig leven is te leren"
Het belang van veerkracht bij rouw
Veerkracht is het vermogen om terug te veren na een tegenslag. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe beter je in staat bent om met de situatie om te gaan en jezelf te herpakken. Veerkracht is een combinatie van verschillende factoren die door elkaar lopen en elkaar versterken, namelijk je zelfvertrouwen, manier van denken, je vaardigheden en ervaringen uit het verleden.
Zelfvertrouwen bij rouw geeft meer rust
Zelfvertrouwen brengt rust. Het geeft je het vertrouwen dat je in staat bent om je leven weer op te bouwen, zelfs als alles tegen lijkt te zitten. Blijf geloven in je eigen kracht en de mogelijkheid om de situatie onder controle te krijgen. Je weet dat je in staat bent om je dagelijks leven, je gedachten en emoties weer onder controle te krijgen en te houden. Dat je je kan aanpassen aan de veranderende omstandigheden en jezelf weet te motiveren om door te gaan. Zelfs als alles tegen lijkt te zitten.
Blijf vertrouwen houden dat je echt wel ergens in jezelf de kracht hebt om de situatie weer hanteerbaar te krijgen. Blijf vertrouwen houden dat op de een of andere manier alles weer onder controle komt. Alleen zal dat anders zijn dan ooit gehoopt, gewenst of gedacht.
Positief denken in tijden van rouw
Positief blijven denken over jezelf en je eigen kunnen tijdens rouw en verlies is zeker nog niet makkelijk. Het helpt wel om sneller weer terug te veren en te herstellen na deze enorme tegenslag. Vermijd zelfverzwakkende gedachten en focus op het positieve om jezelf weer op te bouwen.
Heb je vooral jezelf verzwakkende gedachten als: Ik kan niet.., Ik kan nooit meer …, Zal ik ooit nog….
Of heb je meer jezelf versterkende gedachten als: Ik weet nog niet hoe …… , maar het gaat me lukken. Ik kan nog steeds…., Ik zie nog steeds….,
Lees ook de blog over SASHA, hoe veerkrachtig om te gaan met rouw en verlies.
Focus bij verlies ook op herstel
Volgens het Duale Proces Model gaat gedurende je rouwproces je focus heen en weer tussen het gemis en verdriet (verliesoriëntatie) en bezig zijn met de het opbouwen van een nieuw leven (hersteloriëntatie). Het is dan ook belangrijk om je focus bewust af te wisselen tussen het rouwen om het verlies en het werken aan een nieuw begin. Dit helpt je om vooruit te komen en niet stil te blijven staan in je rouwproces.
Waar leg jij de focus vooral op? Als je vooral je focus blijft houden op de rouw, de zogenaamde zwarte stip, dan is dat niet alleen heel vermoeiend, maar dan sta je ook stil in jouw rouwproces.
Of ben je in staat om ook nog de kleine en mooie dingen in het leven te zien, die het leven nog steeds biedt? Als is het in het begin nog met de glans eraf?
Ontwikkel vaardigheden om veerkracht te vergroten
Sommige mensen hebben van nature meer veerkracht dan anderen, maar veerkracht is ook te trainen. Door bepaalde vaardigheden te ontwikkelen, zoals goed voor jezelf zorgen, omgaan met stress, doelen stellen, beslissingen nemen, assertiviteit ontwikkelen, sociale contacten onderhouden en om hulp vragen, vergroot je je vermogen om tegenslagen te overwinnen en sterker uit moeilijke tijden te komen.
Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden kan soms eng of uitdagend voelen, vooral als je al in een kwetsbare staat bent door het rouwproces. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om te proberen, leren, oefenen en groeien. Om stappen te blijven zetten, hoe klein ze ook zijn. Daardoor ga je de benodigde vaardigheden ontwikkelen. Vergroot en versterk je je vermogen om weer terug te veren na al je tegenslagen en jezelf en je leven weer op te bouwen na dit grote verlies.
Leer van ervaringen uit het verleden
Je ervaringen uit het verleden hebben invloed of je al dan niet vaardigheden hebt geleerd en zelfvertrouwen hebt opgebouwd. Dus op hoe veerkrachtig je nu bent.
Je kunt ook gebruik maken van eerdere ervaringen. Wat heb je eerder al meegemaakt aan tegenslagen en hoe ben je daar toen mee omgegaan? Wat was toen helpend geweest? Wat kan je daar nu van goed inzetten?
Je kan ook inspiratie halen uit andere mensen die veerkrachtig zijn. Heb je voorbeelden van veerkrachtige mensen. Hoe zij het doen of deden? Hier kan je van leren wat of hoe jij nu zelf kan doen.
Durf hulp te vragen
Het is echt nog niet makkelijk om altijd veerkrachtig te zijn. Misschien heb je wel hulp hierbij nodig. Niet alleen voor de praktische zaken, maar ook voor het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden.
Volg trainingen, lees boeken, kijk op internet naar video’s over dit onderwerp. Er is veel mogelijk. Kijk hoe iemand anders dit doet. Praat met lotgenoten. Durf ook hulp te vragen of hulp aan te nemen wanneer dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld ook door te praten met een professional of steun van vrienden en familie.
Uiteindelijk gaat het erom dat je leert hoe je met verlies en andere tegenslagen omgaat en hoe je jezelf kan herpakken. Het is mogelijk om je zelfvertrouwen en veerkracht weer terug te krijgen. Door te blijven geloven in jezelf, te werken aan specifieke vaardigheden en te leren van je ervaringen uit het verleden, kun je sterker uit een moeilijke periode komen. Zo krijg je weer grip op jezelf en je leven.