Verlies, rouw en veerkracht

Online programma, Training & Coaching

Beperkende overtuiging? 4 vragen die helpen

Bij gebrek aan of weinig eigenwaarde en zelfvertrouwen liggen vaak negatieve overtuigingen ten grondslag. Het is zaak deze op te sporen en te ontmantelen.

MatriXmethode

Zelf ben ik erg enthousiast over de MatriXmethode. Deze helpt je snel en effectief bij het ontmantelen van een beperkende overtuiging en het fragment dat erbij hoort. En je plaatst er ook effectief een nieuwe positieve overtuiging voor in de plaats. Echter hier zal in eerste instantie een MatriXcoach je bij moeten helpen.

De vier vragen van Byron Katie

Wil je het liever zelf doen? Dan zijn de 4 vragen van Byron Katie een uitkomst. Deze komen uit haar The Work of Byron Katie. (Meer informatie op haar site. Daar staan ook sjablonen van formulieren en een uitgebreide handleiding die je helpen bij dit proces. Daarbij kunnen de 4 vragen je op velerlei gebied helpen

Aanpak

Je hebt een bepaalde gedachte of overtuiging bij een situatie, bijvoorbeeld: ‘Ik kan ook nooit iets goed doen.’

  1. Is het waar?
  2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft? Voel je stress of vrede, sensaties, emoties, zie je beelden, hoe behandel je een persoon?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte? Hoe zou je leven eruit zien zonder die gedachte? Haal je die situatie helemaal voor de geest.

Omkering

Keer de gedachte ‘ik kan nooit iets goed doen’ nu eens om in ‘Ik heb al heel vaak iets goed gedaan.’ Bedenk 3 specifieke situaties waarin je al wel iets goed hebt gedaan. Haal ze zo levensecht mogelijk voor de geest. Het beeld, het geluid, het gevoel, de gedachten, de omgeving, de geur.

Bedenk 3 situaties in de toekomst hoe je zal handelen als je nieuwe overtuiging wel klopt. Doe hetzelfde als hierboven, Maak het plaatje, gevoel, etc zo levensecht mogelijk.

Ter ondersteuning: schrijf iedere dag voor het slapen 3 situaties op die je goed hebt gedaan. Laat het gevoel dat het bij je oproept op je inwerken. Zo leer je meer oog te krijgen voor wat je allemaal goed doet. Je gaat ervaren dat je je heel vaak laat beperken door onterechte negatieve overtuigingen die geen recht doen aan de realiteit.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

2 reacties op “Beperkende overtuiging? 4 vragen die helpen”

  1. Een hele mooie effectieve zin van Teal Swan. Gebruik hem elke dag als Mantra een jaar lang.

    Wat zou iemand die van zichzelf houdt, doen?

    1. Hallo Jose, dat is inderdaad een hele mooie zin die vast ook weer aanzet tot meer eigenwaarde en innerlijke kracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders