Verlies, rouw en veerkracht

Online programma, Training & Coaching

marrit van exel; trainer coach spreker

De kracht van complimenten

“Jij hebt eigenlijk te weinig complimentjes gehad in je leven.” zei een medestudent opeens. 

Wat een inzicht heb ik daardoor opgedaan tijdens mijn NLP- trainingsweekend. Of beter gezegd: eigenlijk kwam mijn medestudent met dat inzicht. We hadden tijd over na een oefening en praatten nog wat na.

Ik ging nog eens over haar opmerking nadenken en opeens leek dat heel veel te verklaren.

Overthinking

Want hoe kan het dat ik, als een succesvolle, intelligente vrouw, vaak (gelukkig niet altijd) ‘overthinking’ als 1e woord in mijn woordenboek heb staan.

Wat is de beste strategie, pak ik het wel goed aan, zijn de prioriteiten wel helder, heb ik wel voldoende recht gedaan aan iedereen en in diens waarde gelaten, etc?

Vervolgens: Had ik het goed gedaan, waar het niet goed ging, wat had beter of anders gekund. Moet ik nog iets extra doen, nazorg, heb ik iemand over het hoofd gezien?

Geef ik wel een goede invulling aan alle rollen die ik heb? Zelfs al zijn de eisen, wensen en verwachtingen van mijzelf en anderen daarbij soms of vaak tegenstrijdig.

Leven met uitdagingen

Er zijn geen traumatische ervaringen, er was een relatief onbezorgde jeugd, hoewel mijn levensloop na de puberteit wel voor wat flinke uitdagingen heeft gezorgd. Jong moeder, 4 kinderen, studie, huishouden, hardwerkende man die voor het gezinsinkomen zorgde naast zijn studie en later een mooie carrière had, mijn eigen carrière, weduwe en dus ook enige ouder, etc.

Ik leerde snel zelfstandig en onafhankelijk naar eigen inzicht dingen te doen en mijn eigen koers te varen naar beste eer en geweten.

Natuurlijk blunderde ik soms. Wie niet? Maar ook gingen dingen boven verwachting goed of als vanzelf. Ik weet heel goed wat ik wel of niet kan, waar ik wel of niet goed in ben. Waar ik in mijn comfortzone zit en waar ik mag, kan of moet stretchen.

Net zoals ik heel druk was of ben met veel, waar bij mij ook zaken voorbijgleden, aan de aandacht ontschoten, gold dat ook voor de omgeving.

Complimenten en waardering

En vaak schieten elkaar complimenten geven er dan bij in.

Maar ook zelf bewuster stilstaan en genieten van wat ik goed doe en mijzelf complimenteren daarvoor schoten en schieten er ook bij in.

En kreeg ik dan helemaal geen complimenten? Natuurlijk wel. De vraag is: hoorde ik ze wel en kon ik ze bewust ten volle aannemen?

De kracht van complimenten

Dus: onderschat de kracht van complimenten niet.

Je geeft iemand dan soms net even dat beetje extra bevestiging dat die persoon (onbewust) op dat moment even goed kan gebruiken. Het is een bekrachtiging voor de ander dat die goed bezig is. En dat werkt verder door, ook op onbewust niveau. Onderschat dat effect niet.

Mijn tip voor de komende periode. Geef vaker complimenten, ook voor de vanzelfsprekende dingen. Toon je waardering voor wat de ander doet. Bekrachtig de ander meer.

Waardeer ook de goede bedoelingen en intenties, al komen die niet altijd goed uit de verf.

EN… let eens op wat voor positief effect dit op jou zal hebben; vooral op de langere termijn.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders