Zelfzorg versterkt jouw drive en kracht - Verlies, rouw en veerkracht

Verlies, rouw en veerkracht

Auteur,  Trainer en Coach

Zelfzorg versterkt jouw drive en kracht

Hoe kan je innerlijke kracht versterkt worden door zelfzorg?

Behoeften

Stel je eens voor……..969e

Je hebt een kind en dat is moe. En je zegt ertegen: “Niet zeuren, gewoon doorlopen.”

Het kind is gevallen en heeft een schaafwond en pijn. En je zegt ertegen: “Grote kinderen huilen niet.”

Het kind heeft honger. En je zegt ertegen: “Je moet nog even geduld hebben.” En na een tijdje vraagt het kind “Wanneer gaan we nou eten? Ik heb zo’n honger.” En je zegt: “Nog even geduld hebben. Ik ben nu bezig.” Het kind vraagt het meerdere malen en jij wordt boos, want het kind zeurt.

Het kind is verdrietig. En jij zegt: “Kom op. Zo erg is het toch niet.”

Het kind is blij. En je zegt: “Verheug je er maar niet te veel op, want anders valt het tegen.”

Het kind vraagt: “Wanneer gaan we spelen?: En je zegt: “Later, nu even niet, want ik heb geen tijd. Eerst de was, nog eerst even nog wat werken.” En het kind vraagt later weer: “Wanneer gaan we spelen? Het is nu later.” En weer heb je geen tijd of je bent te moe. Je moet nog eerst even iemand anders bellen.

Reacties

Het kind trekt aandacht door vervelende dingen te doen, want het wil nu echt eten, slapen, knuffel of samen iets doen. Het wordt boos, gaat stampen, schreeuwen, want het krijgt nog steeds niet wat het nodig heeft. Of het kind trekt zich terug, laat zich niet meer zien en horen. Het wacht af tot het iets krijgt, gevraagd wordt. Of het durft niets meer zelf te doen of te zeggen uit angst dat iemand boos wordt. 

Jij raakt helemaal geïrriteerd, want wat is het kind vervelend. Kan het nu eens nooit even rustig blijven. Het kind moet gewoon niet zeuren, klagen, aanstellen, mag niet boos of verdrietig worden. Het moet altijd vrolijk zijn, blijven lachen, gehoorzaam zijn en goed zijn best blijven doen. Je hebt geen tijd, geen zin, geen energie hiervoor. 

Gevolg

Wat denk jij wat er met het gevoel van eigenwaarde en (zelf)vertrouwen van dit kind gebeurt? Door hoe het nu vrij extreem beschreven wordt is het meteen duidelijk dat het hier niet om een gezonde situatie gaat. Jij snapt direct dat bovenstaande echt niet altijd kan. Maar stel je nu eens voor dat bovenstaande niet over een kind gaat, maar over jou.

En jij?

  • Heb je aandacht voor je eigen behoeften?
  • Zorg jij goed voor jezelf?
  • Hoe ga jij met jezelf om?

Zelfzorg

Bovenstaande laat zien hoe belangrijk het is om voor jezelf te zorgen. Als jij jezelf niet serieus neemt……hoe kan jij dan verwachten dat een ander jou wel serieus neemt en rekening houdt met jouw behoeften? En wat is dan jouw reactie?

  • Ga je het dan afdwingen met kritisch, vervelend, agressief, negatief gedrag (valse macht)?
  • Ga je nog harder je best doen en jezelf wegcijferen in de hoop dat jouw behoeften opgemerkt en gezien worden (valse hoop)?
  • Ga je jezelf en anderen vertellen dat jouw behoeften helemaal niet zo belangrijk zijn (ontkenning van behoefte)?
  • Trek je jezelf terug, want het heeft allemaal toch geen zin (primaire afweer)?

Daarom nogmaals de vraag: Hoe ga jij met jezelf om? Want gezonde zelfzorg leidt tot innerlijke kracht.

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, rouw en veerkracht draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders