Verlies, Veerkracht, Voldoening

Auteur, Trainer, Spreker

As van de overledene: Wat a(l)s?

Wat a(l)s?

Bij begraven is het helder. Er wordt een plek uitgekozen hetzij in een bestaand (familie)graf of er wordt een nieuw graf uitgekozen.

Maar wat en hoe gaat het met de as na het cremeren van iemands dierbare? Wie heeft er hier recht op en beslist wat er met de as gaat gebeuren? En hoe ga je om met gedoe. Wat zijn de regels? En hoe respecteer je ieder zijn wens voor de asbestemming?

Wat zijn de wettelijke regels over as?

Als een overleden dierbare is gecremeerd wordt de as eerst vier weken bewaard in een afgesloten ruimte van het crematorium. Dit moet volgens wettelijke bepalingen die opgenomen zijn in de Wet op de Lijkbezorging (WLB). Eerder de as ophalen kan alleen als de officier van justitie een ontheffing van de bewaartermijn geeft. De ontheffing moet schriftelijk worden aangevraagd in combinatie met de gegevens, kopie van de overlijdensakte en de uitleg waarom u de asbus eerder wilt meenemen.

Na vier weken kan de persoon die opdracht heeft gegeven voor de uitvaart en dus de crematie in dit geval, een afspraak maken met het crematorium voor de as-afgifte. Tijdens de afspraak moet men zich legitimeren en wordt er getekend voor het meenemen van de asbus.

Tot op zekere hoogte ben je vrij in de keuze wat er met de as gebeurt. 

Denk aan verstrooien, bewaren in een urn, De asbus kan ook worden bijgezet in een graf of een urnengraf of worden meegenomen naar het buitenland. Mijn eigen schoonmoeder hebben we uitgestrooid op open water rondom haar geboorte-eiland Aruba. 

Uiteraard is dit ook afhankelijk van de wensen van de overledene.

Wat als er geen afspraken zijn gemaakt over de as?

Maar wat als de overledene geen wensen had hierin en de nabestaanden kunnen het niet samen eens worden over de bestemming van de as? Juridisch gezien biedt het testament dan niet het eerste aanknopingspunt. 

In art.18 van de WLB is bepaald dat degene die opdracht geeft voor de crematie mag bepalen wat er met de as wordt gedaan. Diegene moet immers volgens de wet zorg dragen voor de asbestemming.

Bij onenigheid over de bestemming, en er geen wens is vastgelegd, is er een mogelijkheid om de as te verdelen zodat een ieder hiermee tevreden kan zijn. Een mooie oplossing waar vaak een boel ellende mee voorkomen wordt.

Asbestemming is een onderwerp waar af en toe ruzie tot in de rechtbank over ontstaat. Het staat nabestaanden vrij om in een gerechtelijke procedure met bewijzen te komen bijvoorbeeld via getuigenverklaringen.

Bij verstrooiing is er geen weg meer terug. Dit kan erg ingrijpend zijn en in dat geval zal dan ook een grotere mate van zekerheid van de (vermoedelijke) wens van de overledene aanwezig moeten zijn.


Wat kan een rechter beslissen?

De rechter heeft in het verleden, bij gebrek aan bewijs, dan ook regelmatig besloten de urn bij te laten zetten in een urnenmuur van een begraafplaats of crematorium. Zorgvuldig en eerbiedig zodat er een neutrale passende plek wordt geboden aan alle dierbare, om de overledene te gedenken.

Leg jouw wensen (betreffende jouw as) vast.

Maar het allerbeste is natuurlijk om jouw wensen goed vast te leggen en te delen met jouw dierbare in een aangename harmonie.

Wil je meer weten over wat er allemaal mogelijk is?

Ben je benieuwd naar kosten? Of heb je andere vragen die te maken hebben met uitvaartwensen?

 

Bel of mail gerust,

Linda van Alfen

Deze gastblog is geschreven door Linda van Alfen Uitvaartbegeleiding. 

Petitie rouwverlof

Wist jij dat je bij overlijden in je familie je volledig afhankelijk bent van een begripvolle werkgever en bedrijfsarts?

Dat is onlogisch, oneerlijk en onrechtvaardig.

Vind jij het ook vreemd dat er bij geboorte wel  wettelijke verlofvormen zijn en helemaal NIETS bij de dood van een gezinslid? En wil jij dat dit rechtgetrokken wordt met gezinsuitbreiding?

Teken en deel de petitie voor rouwverlof

Boek: Rouw-vaardigheden

Het verlies van een dierbare is ontzettend zwaar en moeilijk. En hóe doe je dat dan? Wat dóe je dan? Heb jij het ooit geleerd?

Rouw-vaardigheden geeft je wél de tips en tools hoe om te gaan met je rouwproces. Leert je welke vaardigheden helpend en ondersteunend zijn. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt.

“Je groeit, niet ondanks, maar juist dankzij het verlies dat je meemaakt.”

Rouw-vaardigheden.front

2 reacties op “As van de overledene: Wat a(l)s?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Verlies, Veerkracht, Voldoening draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders